Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Vin & Sprithistoriska museet på Dalagatan ska tömmas. Om du inte visste det så låg en gång Vin och Spritcentralens huvudkontor i norra änden på St Eriksgatan i Stockholm. Denna pampiga byggnad har idag bara en rest kvar av sin storhetstid – det vin och sprithistoriska museet. Skojigt att besöka med jättetrevliga utställningar. Men det ligger ju i helt fel ände av stan med dåliga förbindelser. Jag har alltid framfört åsikten att det borde flyttas till Djurgården. Svaret var krasst – det går inte därför att alla maskiner och apparater är för tunga och dyra för att flyttas.

Men nu är det ändå bestämt, utan min påverkan, att ett nytt museum ska öppna i Galärskjulen på Djurgården i maj 2012. Det är dock inte troligt att så mycket av de trevliga (men tunga) utställningarna kommer att flytta med. Vad jag hört ska det mesta monteras ner och förpassas till något bergrum utan tillträde för dig och mig. En del prylar ska också säljas ut. Från den 9 april kan du passa på att skaffa dig lite kul vin- och sprithistorisk kuriosa för hemmet. Jag ska själv bege mig dit (om jag bara kommer ihåg det).

Så här ska det nya museet i Galärskjulen på Djurgården se ut – enligt en arkitektskiss.

Det nya museet blir stiligt värre i tre delar – en mindre utställning med vin- och sprithistoria, en lokal för specialutställningar och en större yta för den nya Absolut Art Collection. Ja, du vet kanske att Absolut Company samlade på sig fantastiska konstverk under sin glansperiod. Bland annat finns verk av Andy Warhol, Louise Bourgeois, Keith Haring, Damien Hirst, Dan Wolgers och Linn Fernström. Det blir en attraktion som heter duga, kan jag lova, och på rätt plats i Stockholm.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.