Mikael Mölstad
Spännande möte med Sveriges bäste kock. Matbordet heter Mathias Dahlgren nya koncept som bjuder på något helt nytt i restaurangsverige. I en egen avdelning i hans matsal finns nu ett u-format bord med kök i mitten. Där bjuder mäster själv på en inspirerande matshow inför tio gäster.
Här är det upplagt med nybakat surdegsbröd, hemkärnat smör, ost på mjölk från fjällko och nyskördad gotlandssparris.
Olika kvällar har olika teman. När jag var där bjöds det på två timmar underhållning med ett antal rätter som skapats just inför denna kväll. Råvarorna var förstås i säsong: grön sparris, färska örter och lamm.
En favorit var en skål med mandelpotatis, koncentrerad gräddfil, brynt smör, sikrom, gräslök och friterade potatisskal. Bara goda grejer.
Inför våra ögon skapades fem olika rätter där Mathias Dahlgren pedagogiskt förklarade hur han tänkte kring sin matlagning. Alla vi gäster deltog i samtalet med frågor och kommentarer.
Som jag berättade i en krönika för några veckor sedan har jag sett fram mot denna kväll. Det är precis vad jag kan längta till: en kväll med spännande matlagning och mycket prat kring råvaror och tillagning.
Det serverades två viner. Den vita var en stor upplevelse: en 2012 Domaine de Chassorney Saint-Romain från Côte de Beaune i Frankrike.
Och visst är det något speciellt att sitta ner med Mathias Dahlgren som bara lagar för mig (och nio till). Han är ju ändå vår ende svenske kock som vunnit Bocuse d’Or.