Världspremiär för malörtslager på Ven

Det är kul med folk som vågar göra annorlunda. Jag har just återkommit från den lilla ön Ven i Öresund. Här finns ettusentvåhundra gula uthyrningscyklar och knappt fyrahundra invånare. Det betyder tre hyrcyklar per invånare. På ön kallas dessa turister helt enkelt för ”flugor”.

På Ven finns också Sveriges mest entusiastiska och kunniga smak- och destillationsexpert: Henrik Molin på Backafallsbyn där han driver sitt företag Spirit of Hven (jo, det är en ordvits som syftar både på anden och spriten). Här produceras whisky, gin och vodka och flera prisbelönta kryddade brännvinssorter – både akvavit och vanlig smaksatt snaps. Det är en liten men imponerande anläggning där Henrik Molins smaklabb är nästan lika stort som rummet med destillationspannor och macerationstankar.

Henrik Molin på Spirit of Hven i sitt rum för destillation, jäsning och maceration.

Henrik Molin började med vin men blev sedan fascinerad av whisky och byggde upp en av Sveriges största samlingar. I baren står närmare 500 olika sorters whisky. Nu har börjat experimentera med öl också. Resultatet är en pilsner, alltså ett lageröl, och en IPA vilket utläses India Pale Ale. Det är ett överjäst engelsk öl som gjordes extra hållbart för att klara transporten till Indien under kolonialtiden.

Jag fick prova båda ölen och de var fantastiska. Mjuk rund beska men ändå med skärpa – och rik god maltighet. IPA-ölet var då lite sötare, tacka vare viss karamellmalt, och kraftigare tack vare mer beska och längre fatlagring. Jodå, båda ölen var lagrade en tid på amerikanska ekfat.

Jag har då aldrig druckit ett öl med malört istället för humle. Har du?

Men det intressantaste var att de innehöll stora delar malört istället för den traditionella humlen. Spännande, tänkte jag – jag gillar ju malört. Henrik berättade att malörten fungerar lika bra som humle för att stabilisera ölet – det vill säga hindra bakterietillväxt och efterjäsning.

Henrik bedyrade att detta inte ska bli någon kommersiell produkt – dock lovar att det ska kunna provas i hans bar. De båda ölsorterna har tagits fram i samarbete med ett mikrobryggeri norr om San Francisco. Bryggeriet ska nu lansera ett öl med Henriks IPA-recept.

Visst är det fascinerande att en man på lilla Ven uppfinner malörtsöl som ska produceras på ett mikrobryggeri i Kalifornien?

 

Visa kommentarer (747 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

White guide Nordic
Fäviken

Här är Nordens bästa krogar

Svenska krogar i toppen.

Laga toppkockens superenkla julkaka

Webbtv

Malin Söderström bjuder på recept.

Årets tio bästa viner enligt experten

Tips

Mölstad väljer bland röda och vita viner.

Soppan som aldrig skulle serveras idag

Nobelmat

Detta har pristagarna ätit genom åren.

Årets 5 bästa glöggsorter

juldryck

Klassiker håller fortfarande stilen.

Opretentiöst och rustikt på tysk ölkrog

Krogguiden

Inte stället för en trerätters.

Det perfekta julölet kommer från USA

Tips

SvD:s ölexpert väljer julens tio bästa öl.

Kändisar - viktig ingrediens i matböcker

trend

Nu kan alla göra en kokbok.

Se hans lyxiga säsongsrätt

Exklusivt

Inspiration med stjärnkocken Mathias Dahlgren.