Världspremiär för malörtslager på Ven

Det är kul med folk som vågar göra annorlunda. Jag har just återkommit från den lilla ön Ven i Öresund. Här finns ettusentvåhundra gula uthyrningscyklar och knappt fyrahundra invånare. Det betyder tre hyrcyklar per invånare. På ön kallas dessa turister helt enkelt för ”flugor”.

På Ven finns också Sveriges mest entusiastiska och kunniga smak- och destillationsexpert: Henrik Molin på Backafallsbyn där han driver sitt företag Spirit of Hven (jo, det är en ordvits som syftar både på anden och spriten). Här produceras whisky, gin och vodka och flera prisbelönta kryddade brännvinssorter – både akvavit och vanlig smaksatt snaps. Det är en liten men imponerande anläggning där Henrik Molins smaklabb är nästan lika stort som rummet med destillationspannor och macerationstankar.

Henrik Molin på Spirit of Hven i sitt rum för destillation, jäsning och maceration.

Henrik Molin började med vin men blev sedan fascinerad av whisky och byggde upp en av Sveriges största samlingar. I baren står närmare 500 olika sorters whisky. Nu har börjat experimentera med öl också. Resultatet är en pilsner, alltså ett lageröl, och en IPA vilket utläses India Pale Ale. Det är ett överjäst engelsk öl som gjordes extra hållbart för att klara transporten till Indien under kolonialtiden.

Jag fick prova båda ölen och de var fantastiska. Mjuk rund beska men ändå med skärpa – och rik god maltighet. IPA-ölet var då lite sötare, tacka vare viss karamellmalt, och kraftigare tack vare mer beska och längre fatlagring. Jodå, båda ölen var lagrade en tid på amerikanska ekfat.

Jag har då aldrig druckit ett öl med malört istället för humle. Har du?

Men det intressantaste var att de innehöll stora delar malört istället för den traditionella humlen. Spännande, tänkte jag – jag gillar ju malört. Henrik berättade att malörten fungerar lika bra som humle för att stabilisera ölet – det vill säga hindra bakterietillväxt och efterjäsning.

Henrik bedyrade att detta inte ska bli någon kommersiell produkt – dock lovar att det ska kunna provas i hans bar. De båda ölsorterna har tagits fram i samarbete med ett mikrobryggeri norr om San Francisco. Bryggeriet ska nu lansera ett öl med Henriks IPA-recept.

Visst är det fascinerande att en man på lilla Ven uppfinner malörtsöl som ska produceras på ett mikrobryggeri i Kalifornien?

 

Visa kommentarer (747 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Krog

Svenska krogar hyllas på Europa-lista

Här är matbloggarnas favoriter.

FOTO: Fäviken Magasinet

Kungsholmskrog utan koncept överraskar

Krogguiden

Mycket att välja mellan.

Jamie Oliver lär ut
sina bästa knep

trend

Proffskockarna finns på Youtube.

Här äter du bäst i helgen

Krog

Lista: Sex bästa restaurangerna just nu.

Den galopperande krogtrenden

TREND

Hästkött – från skandal till fine dining.

Tio prisvärda viner
till Valborgshelgen

Tips

Bubbel, krispigt vitt eller rött till grillat.

Så lagar du Videgårds bangbangkyckling

webbtv

Sichuanköket har aldrig varit hetare.

Kockar utsedda till prinsbröllopet

Kunglig utmaning

De ska laga mat åt kungligheterna

Kvartersbageriet som livar upp

CITY

Brödpassionen sätter färg på kvarteret

Vanligt med många tillsatser

Säsong

Glass i stora lass – men vad är det i den?

Popuprestauranger het trend

krogscen

Gästkockar bjuder på nya matupplevelser.

Vi vill äta kyckling som levt gott

Trend

Försäljning av ekokyckling väntas fördubblas.

”Vill inte bli skinnade av notan”

Krönika

Bojkotta ställen som inte levererar.

Krogguiden