Världspremiär för malörtslager på Ven

Det är kul med folk som vågar göra annorlunda. Jag har just återkommit från den lilla ön Ven i Öresund. Här finns ettusentvåhundra gula uthyrningscyklar och knappt fyrahundra invånare. Det betyder tre hyrcyklar per invånare. På ön kallas dessa turister helt enkelt för ”flugor”.

På Ven finns också Sveriges mest entusiastiska och kunniga smak- och destillationsexpert: Henrik Molin på Backafallsbyn där han driver sitt företag Spirit of Hven (jo, det är en ordvits som syftar både på anden och spriten). Här produceras whisky, gin och vodka och flera prisbelönta kryddade brännvinssorter – både akvavit och vanlig smaksatt snaps. Det är en liten men imponerande anläggning där Henrik Molins smaklabb är nästan lika stort som rummet med destillationspannor och macerationstankar.

Henrik Molin på Spirit of Hven i sitt rum för destillation, jäsning och maceration.

Henrik Molin började med vin men blev sedan fascinerad av whisky och byggde upp en av Sveriges största samlingar. I baren står närmare 500 olika sorters whisky. Nu har börjat experimentera med öl också. Resultatet är en pilsner, alltså ett lageröl, och en IPA vilket utläses India Pale Ale. Det är ett överjäst engelsk öl som gjordes extra hållbart för att klara transporten till Indien under kolonialtiden.

Jag fick prova båda ölen och de var fantastiska. Mjuk rund beska men ändå med skärpa – och rik god maltighet. IPA-ölet var då lite sötare, tacka vare viss karamellmalt, och kraftigare tack vare mer beska och längre fatlagring. Jodå, båda ölen var lagrade en tid på amerikanska ekfat.

Jag har då aldrig druckit ett öl med malört istället för humle. Har du?

Men det intressantaste var att de innehöll stora delar malört istället för den traditionella humlen. Spännande, tänkte jag – jag gillar ju malört. Henrik berättade att malörten fungerar lika bra som humle för att stabilisera ölet – det vill säga hindra bakterietillväxt och efterjäsning.

Henrik bedyrade att detta inte ska bli någon kommersiell produkt – dock lovar att det ska kunna provas i hans bar. De båda ölsorterna har tagits fram i samarbete med ett mikrobryggeri norr om San Francisco. Bryggeriet ska nu lansera ett öl med Henriks IPA-recept.

Visst är det fascinerande att en man på lilla Ven uppfinner malörtsöl som ska produceras på ett mikrobryggeri i Kalifornien?

 

Visa kommentarer (747 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Italienskt

Paolo Roberto öppnar restaurang

Varuhuset storsatsar på mat.

”Det ska vara som i Paris”

Min krog

Därför är stolarna vända ut mot gatan.

Lista: Här är årets tolv bästa påsköl

Berglunds bira

En relativt ny tradition.

Laga en riktig italiensk klassiker

Matprofilen

Isabella Morrone bjuder på tips.

Trist på Långbro värdshus

Krogguiden

Mat och miljö släpar efter.

Sex bra viner till påskmaten

Mölstad

Sherry till sillen och bubbel till tårtan.

Danmarks bästa restauranger utsedda

White guide

Köpenhamnskrogar i topp.

Lakrits – mer än bara godis

Ingen trend

Festival i helgen lockar tusentals.

Stjärnkock serverar bricklunch på NK

Bildspel

Smygtitta in på Frantzéns nya.

Webb-tv

Svensk chilisås i världsklass

webbtv

Prisad i The Hot Pepper Awards.

Krogguiden