Mikael Mölstad
USA-glimtar 4: i Louisiana älskar man sin cajun- och creolmat. För oss svenskar är matkulturen i Louisiana mest känd för de kokta kräftorna. Delstaten har också varit en stor exportör av kräftor till Sverige. Kräftorna finns överallt i det gigantiska deltaområdet och ätes traditionellt varma med potatis och majs. Eller blandas de i paellaliknande rätter som den berömda Jambalaya, där kräftstjärtarna blandas med lök, paprika, selleri, tomatsås och gärna några rökta korvar. Det finns lika många varianter som det finns stolta kockar och hemmamatlagare.
Många kockar har sin egen seasoning. Här är några exempel på den berömda New Orleans-kocken Paul Prudhommes varianter som används på hans krog K-Paul’s Louisiana Kitchen.
Skillnaden mellan cajun och creol är egentligen bara att cajun är lite mer lantligt och creolmaten har sitt ursprung i de ursprungliga europeiska invandrarnas finkultur. Idag märks ingen större skillnad. Båda köket excellerar i smaksättningar. Olika seasonings (kryddblandningar som smaksättare) och tabascoliknande flaskor finns överallt.
Heta tabascoliknande såser finns det gott om. Gärna med lustiga fantasinamn som Slap Ya Mama eller Bayou Love Potion.
Seasoning består av en salig blandning av kryddörter, olika pepparsorter, lök och gärna farinsocker. Småflaskor med heta droppar, likt tabasco, finns det massor av. Alla består av chilipeppar i olika koncentrationer och blandningar. Just Tabasco är en världskänd Louisianaprodukt som producerats på den lilla ön Avery Island i västra delen av delstaten sedan 1868.
Louisianaborna gillar mycket smaker. Men det finns också ett mer avancerat kök som förekommer på finkrogarna. Där är smaksättningen mer europeisk anpassat.