Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Verkligheten är inte alltid som man tror. På min argentinska turné har jag nu kommit Salta. Salta ligger nästan längst norrut i Argentina. Det är både namnet på en stad (med 200 000 invånare) och en region. Här befinner man sig alltid över 1 000 meters höjd över havet och området genomkorsas av södra vändkretsen. Med andra är detta tropiska trakter. Av detta syns dock inte så mycket då det nästan aldrig regnar.

 

Vattnet från Anderna är livsnödvändigt. Ofta samlas det i dammar där det snart skapas en tropisk växtlighet.

Vindistriktet i Salta ligger på 1 800 meters höjd, fyra timmar söder om staden. Vägen dit leder upp igenom det mest fantastiska berglandskap jag skådat. Lite som Monument Valley i USA – där gigantiska knallröda pelare fyller landskapet. Vingårdarna ligger på en högplatå kring den lilla staden Cafayate. Här finns inga problem med vinodling överhuvudtaget. Inte ens hagel och jordbävning.

Här på 1 800 meters höjd finns möjlighet att odla de bästa druvorna i hela Argentina. Bodegorna står på kö för att komma hit.

På något sätt känns det som vindalarnas Shangri-La – ni vet den utopiska paradisdalen i en berömd bok. Allt som har med vinodling är alltså hur bra som helst. Deras enda problem, som de säger själva, är att det är lite långt till civilisationen. Från Cafayate till Mendoza tar det tretton timmar med bil.

Ännu finns bara knappt 3 000 hektar vinodling – men det finns plats för många fler. Alla Argentinas stora bodegor börjar nu plantera häruppe i skuggan av Anderna.

Med tanke på vinerna jag provat gör de helt rätt. Hör görs några av Argentinas bästa viner.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.