Mikael Mölstad
Japan konkurrerar med Skottland om högsta kvalitet på whisky. Har testat japansk whisky. Inte första gången – men nu blev det en genomgång av både Single Malt, Pure Whisky, Grain Whisky och blended. Riktigt bra – men utmärkt whiskykaraktär i den högre skolan. Väl i klass med de bästa från Skottland. Förvisso inte så rökiga som Islay.
Sortimentet från Nikka imponerar med sin karaktärsfyllda bredd och variation i smaker och stilar.
Det var Nikka Whisky som visade upp sitt sortiment. Anledningen är att ”Nikka from the Barrel” lanseras på Systembolaget den 1 juni. ”Nikka from the Barrel” är tappad i fatstyrka (Cask Strength) på 51,4%. Rejält eldig – men också med bra frukt och klassiska whiskytoner.
För 50 år sedan sågs japansk whisky mest som asiatiskt skämt. Men nu anses de japanska whiskyhusen vara mer kvalitetsdrivna och mer innovativa än skottarna.
Inte att förvåna. Annars hade vi inte plåtat med japanska kameror och gillat japanska bilar.