Gott vin för 80 kronor centilitern

Hur gott och bra kan ett vin bli? Jag har just provat sex årgångar av ett av vinvärldens främsta viner: Château Latour. Mytomspunnet, dyrt och lyxigt. Ett fantastiskt vin. Det var vinlagringskällaren Magnusson Fine Wine i Stockholm som firade sina första fyra år med denna provning.

Är ett vin som Château Latour värt pengarna? Den dyraste på provningen flaskan kostade kring 6 000 kr – dvs 80 kronor per centiliter. Svaret på detta med prisvärde är: det är egentligen ganska ointressant.

Om du inte gillar Bordeaux-viner i den högre skolan så är det aldrig värt detta. Gillar du det och har råd – så kan det mycket väl vara prisvärt. För dig. Du dricker ju ett av världens främsta viner – och då är det säkert värt åtskilliga pengar bara att kunna berätta om det.

Det är inte varje dag man får prova sex årgångar av Château Latour – inte ens i mitt yrke.

När jag provat alla sex flaskorna jämförde jag mina poäng med vad de kostar på marknaden. Och tråkigt nog: den Château Latour jag tyckte bäst om, årgång 2003, var också den dyraste buteljen. Här fanns en mogen lite sötfruktig bärighet med choklad, örtighet och en lång härlig eftersmak med snygga tanniner.

De två jag tyckte minst om var också de billigaste (runt 3 000 kr flaskan). Här är mina poäng och de cirkapriser som jag hittat hos olika vinbutiker i Europa.

  • Château Latour 2003 – 18,5/20 poäng (ca 6 000 kr)
  • Château Latour 1996 – 18/20 poäng (ca 5 000 kr)
  • Château Latour 1990 – 17,5/20 poäng (ca 4 500 kr)
  • Château Latour 1995 – 17,5/20 poäng (ca 3 800 kr)
  • Château Latour 1999 – 16,5/20 poäng (ca 3 000 kr)
  • Château Latour 1998 – 17/20 poäng (ca 2 800 kr)

 

Visa kommentarer (650 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Krog
Bar burger café lockar med sitt läge och inbjudande inredning men Krogguiden blir besviken.

Platt fall för Bar burger café

Krogguiden: ”Vi tappar matlusten.”

FOTO: Jacob Zocherman

Allt lättare att hitta en lokal slaktare

mat

Köttbutikerna blir fler i Stockholm.

De bästa vinerna till klassiska sallader

tips

Rosé från Sydfrankrike få högsta betyg

Ta med eget vin till krogen

Mölstad

Borde fungera med en korkavgift.

Klassisk krog för elegant kräftskiva

Guide

Restaurangerna som serverar kräftor.

Vinbluffare dömd till 10 års fängelse

Mölstad

Fejkviner för över 20 miljoner dollar.

Sherry som passar till kräftor

Tips

Våga testa något annat än öl och snaps