Annons
X

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Hur gott och bra kan ett vin bli? Jag har just provat sex årgångar av ett av vinvärldens främsta viner: Château Latour. Mytomspunnet, dyrt och lyxigt. Ett fantastiskt vin. Det var vinlagringskällaren Magnusson Fine Wine i Stockholm som firade sina första fyra år med denna provning.

Är ett vin som Château Latour värt pengarna? Den dyraste på provningen flaskan kostade kring 6 000 kr – dvs 80 kronor per centiliter. Svaret på detta med prisvärde är: det är egentligen ganska ointressant.

Om du inte gillar Bordeaux-viner i den högre skolan så är det aldrig värt detta. Gillar du det och har råd – så kan det mycket väl vara prisvärt. För dig. Du dricker ju ett av världens främsta viner – och då är det säkert värt åtskilliga pengar bara att kunna berätta om det.

Det är inte varje dag man får prova sex årgångar av Château Latour – inte ens i mitt yrke.

När jag provat alla sex flaskorna jämförde jag mina poäng med vad de kostar på marknaden. Och tråkigt nog: den Château Latour jag tyckte bäst om, årgång 2003, var också den dyraste buteljen. Här fanns en mogen lite sötfruktig bärighet med choklad, örtighet och en lång härlig eftersmak med snygga tanniner.

De två jag tyckte minst om var också de billigaste (runt 3 000 kr flaskan). Här är mina poäng och de cirkapriser som jag hittat hos olika vinbutiker i Europa.

  • Château Latour 2003 – 18,5/20 poäng (ca 6 000 kr)
  • Château Latour 1996 – 18/20 poäng (ca 5 000 kr)
  • Château Latour 1990 – 17,5/20 poäng (ca 4 500 kr)
  • Château Latour 1995 – 17,5/20 poäng (ca 3 800 kr)
  • Château Latour 1999 – 16,5/20 poäng (ca 3 000 kr)
  • Château Latour 1998 – 17/20 poäng (ca 2 800 kr)

 

Om Vinbloggen



Välkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.