Gott vin för 80 kronor centilitern

Hur gott och bra kan ett vin bli? Jag har just provat sex årgångar av ett av vinvärldens främsta viner: Château Latour. Mytomspunnet, dyrt och lyxigt. Ett fantastiskt vin. Det var vinlagringskällaren Magnusson Fine Wine i Stockholm som firade sina första fyra år med denna provning.

Är ett vin som Château Latour värt pengarna? Den dyraste på provningen flaskan kostade kring 6 000 kr – dvs 80 kronor per centiliter. Svaret på detta med prisvärde är: det är egentligen ganska ointressant.

Om du inte gillar Bordeaux-viner i den högre skolan så är det aldrig värt detta. Gillar du det och har råd – så kan det mycket väl vara prisvärt. För dig. Du dricker ju ett av världens främsta viner – och då är det säkert värt åtskilliga pengar bara att kunna berätta om det.

Det är inte varje dag man får prova sex årgångar av Château Latour – inte ens i mitt yrke.

När jag provat alla sex flaskorna jämförde jag mina poäng med vad de kostar på marknaden. Och tråkigt nog: den Château Latour jag tyckte bäst om, årgång 2003, var också den dyraste buteljen. Här fanns en mogen lite sötfruktig bärighet med choklad, örtighet och en lång härlig eftersmak med snygga tanniner.

De två jag tyckte minst om var också de billigaste (runt 3 000 kr flaskan). Här är mina poäng och de cirkapriser som jag hittat hos olika vinbutiker i Europa.

  • Château Latour 2003 – 18,5/20 poäng (ca 6 000 kr)
  • Château Latour 1996 – 18/20 poäng (ca 5 000 kr)
  • Château Latour 1990 – 17,5/20 poäng (ca 4 500 kr)
  • Château Latour 1995 – 17,5/20 poäng (ca 3 800 kr)
  • Château Latour 1999 – 16,5/20 poäng (ca 3 000 kr)
  • Château Latour 1998 – 17/20 poäng (ca 2 800 kr)

 

Visa kommentarer (650 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Oaxen krog - betyg 6 av 6.

Mat och stämning som får oss att jubla

Krogguiden väljer elva favoriter i Stockholm.

FOTO: Tomas Oneborg

Gastronomikst glest i trendig stadsdel

”Hoppas rusningen får krögare att vakna.”

Ny trend hemma
och på krogen

Alkoholfritt – ett smakfullt alternativ.

Krogjätte öppnar på centralen

brasserie

Anlitar känd inredningsarkitekt.

Annorlunda påskägg för hela året

Recept

Goda äggrätter för alla tillfällen.

Känner du till nya cleansingtrenden?

Grönt

För många är raw food ett sätt att leva.

Mölstad spår nästa stora mattrend

Vad ska följa efter korvstoppning?

Peruansk krog på Söder alltför ojämn

Krogguiden

Charmen räcker inte.

Full pott för rödvin från Afrika

Tips

Mikael Mölstad: Sex goda viner i nya årgångar.

Arga snickaren öppnar krog

Anders Öfvergård tar över topprestaurangen.

Här kan stans
food trucks hittas

Permenenta platser för rullande gatumat.

Rätter med långväga rötter

Socialt företag

Maten är huvudsaken.