Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det händer saker i södra Argentina. Vi flög två timmar mot sydväst från Buenos Aires till Patagoniens största stad Neuquén. Härifrån kan man resa ytterligare 200 mil innan Argentina tar slut. Där ligger den mer sägenomspunna delen av Patagonien – det land som beskrivits i kultförfattaren Bruce Chatwins bok I Patagonien som ett tillhåll för laglösa, landsflyktiga och excentriker. Här i världens ände fann de oändliga ytor och nya möjligheter.

Patagonien är en nästan oändlig del av Argentina med ökenliknande områden och gröna oaser kring floder och sjöar.

Neuquén har 200 000 invånare där det flesta är engagerade i olja och gasindustri. Nu växer en ny företagssamhet fram kring vinproduktion och hela regionen hänger på. Vin är roligare att marknadsföra än olja och gas. Förutsättningarna för vindling är goda med varma, torra dagar och kyliga nätter. Vatten finns det gott om från floderna som för med sig Andernas smältvatten.

Vi blev överraskade av de många bra Pinot Noir-vinerna. Des Fin del Mundo gjorde några av de bästa. Det kan bli något riktigt stort av Patagonien.

För hundra år sedan fanns en stor vinproduktion i Rio Negro-området härnere. Men depressionen knäckte alla utom Humberto Canale – en framgångsrik producent idag med flera viner på Systembolaget. Störst idag är bodegan Des Fin del Mundo – det vill säga Världens Ände. Det finns totalt elva bodegor och fler är på gång. Vinerna är riktigt bra. Strålande Malbec – men framförallt imponeras vi av deras satsning på Pinot Noir.

Detta kan definitivt bli en ny Pinot Noir-region i världen i klass med Central Otago på Nya Zeeland eller Santa Barbara i Kalifornien. Pinot Noir-kvaliteteten bekräftas på flera håll när vi besöker Familia Schroeder och bodegas NQN. Unga framåtriktade producenter med de bästa ambitioner och vinanläggningar.

Som namn är Patagonien redan världskänt så det finns ett varumärke att bygga på för vinproducenterna härnere. Det kan bli riktigt bra.

Mendoza behöver inte bäva. Men de ska nog se upp.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.