Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Åländska fynd av gamla champagner har lockat världens största champagnehus. Fler och fler vinhus testar att lagra vin i havsvatten. Flera av de stora tester som gjorts visar att det finns en märkbar skillnad. Vinet mognar långsammare – och blir mer komplext.

Ett uppmärksammat ”bevis” för detta uppdagades i juli för exakt fyra år sedan. En skeppsvrak med flera lådor champagne hittades i den åländska skärgården. Champagnen hade legat på fyrtio meters djup i nära tvåhundra år. Den var fortfarande fullt drickbar. Just det champagnehuset finns inte mer – det blev senare en del av den berömda champagnen Gula Änkan, Veuve Clicquot.

Veuve_Clicquot_bur_Silverskär

Här är champagneburen innan den sänktes ner i de åländska vattnen för ett par veckor sedan.

Efter några års försök har nu Veuve Clicquot bestämt sig för att seriöst testa vinlagring i åländska vatten. Det sker utanför konferens- och restauranganläggningen Silverskär. Buteljerna ligger i en säker stålbur som ställs på botten 40 meter under ytan – exakt som det funna vrakchampagnen. Enligt experter motsvarar vattentrycket på 40 meter det tryck som finns i en champagneflaska.

Veuve Clicquot har döpt sin åländska havslagring för the Åland Vault. Stålburen är fylld med non-vintage Yellow Label (standardbuteljer och magnum), Vintage Rosé 2004 samt ett antal halvtorra champagner.

Under kommande år ska de havslagrade buteljerna löpande testas för att se hur de utvecklas jämfört med identiska flaskor som lagrats i en vanlig vinkällare hos champagnehuset. Alla flaskor kommer också att labbtestas på vinuniversitet i Reims.

Får jag prova någon flaska lovar jag återkomma.

Här kan du läsa om hur de första flaskorna hittades på vraket

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.