Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Beställningssortimentet är en riktig guldgruva. Varje år i januari är jag en i vinprovarteamet som gör Sveriges största maratonprovning. Det handlar om att ge utlåtande om en stor del av vinerna i Systembolagets beställningssortiment. Totalt kommer vi att prova över 2000 viner. Provningen arrangeras av tidningen Allt om Vin där jag också är redaktör.

Hur kan man prova 2000 viner, undrar du säkert. Svaret är metodiskt och koncentrerat med nogsam spottning. Ett vin i taget där omdömen och poäng förs in i ett dagligt excelark. Det krävs också en erfarenhet. Tillsammans har vi i vinprovargruppen mer än 100 års kunskap kring detta.

Det blir många viner – och alla sorteras och katalogiseras av våra duktiga sommelierer från Grappe.

Det krävs förstås även en hel del tid. Minst sjutton dagar kommer det att ta med ett dagligt pensum av cirka 120 viner.

Blir man inte urless på vinprovning, funderar du kanske nu. Nja, inte så farligt. Det är en spännande variation. Även om en räcka på 25-30 viner av samma typ i rad kan vara lite avtändande. Men oftast är det intressant. Man lär sig enormt mycket.

Och en sak är klar – det finns många fantastiska viner i detta dolda sortiment. Det är dem vi ska rapportera om fram i mars.

Och jag ska rapportera mer om provningen allt eftersom den fortlöper.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.