Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Ytterligare ett år med besvikelse. Ännu en Guide Michelin har lanserats under mycket hysch-hysch – och efter veckor av spekulationer. Denna gång var det dessutom mer spännande eftersom det handlade om en efterlängtad Guide Michelin Nordic. Från början kallades den Guide Michelin Nordic Countries – men namnet ändrades till Guide Michelin Nordic Cities.

Idag förstår vi varför. Det blev bara Malmö som tillkom i den guide där Sverige ingick tidigare: Guide Michelin Main Cities Europe. Låt mig först klargöra att jag gillar Guide Michelin som fenomen. Och jag vet hur det betydelsefull den är för en internationell publik som reser runt för att gå på de bästa krogarna. Jag säger detta eftersom många vet att jag är involverad i White Guide. Jag tycker dock inte att de är konkurrenter – och jag har dessutom de bästa relationer till Guide Michelin.

Guide_Michelin15

Det var tänkt som en Guide Michelin Nordic Countries (till vänster boken som aldrig kom ut) – men titeln ändrades till Nordic Cities. Idag förstod vi varför: Det blev inte mycket nytt.

Det är just därför jag blir besviken när de inte vågar brassa på lite. In med nya stjärnkrogar – ut med några gamla. Och gärna några trestjärnor till Sverige. Idag går ju allt så mycket snabbare – restauranger öppnar, stänger och byter skepnad hela tiden. De går inte att göra som för hundra år sedan: att de ska leva upp till exakta kriterier under en rad av år.

Och jag tror alla krogvänner tycker det är jättetrist (för att uttrycka sig försiktigt) att krogar som Daniel Berlin i Skåne Tranås och Fäviken Magasinet utanför Åre inte kommer med. De tillhör ändå den gastronomiska världens toppkrogar.

Här är läget i Sverige nu

I Sverige är Malmö nytt – det var på tiden. Tre krogar fick stjärna: Ambiance à Vindåkra, Tygelsjö, Bloom in the Park och Vollmers.

I Stockholm blev det två nya stjärnor – den första till Volt och en andra stjärna till Oaxen. Läget i Stockholm:  2 stjärnor: Frantzén, Mathias Dahlgren – Matsalen och Oaxen Krog (Ny). 1 stjärna: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren – Matbaren, Operakällaren och Volt (Ny).

I Göteborg tillkom två nya stjärnor – en vardera för Koka och SK Mat & Människor. Läget i Göteborg: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka (Ny) och SK Mat & Människor (Ny).

Så här ser det ut i Danmark, Norge och Finland

• DANMARK

2 stjärnor i Köpenhamn: Noma, Geranium och a|o|c (Ny).

1 stjärna i Köpenhamn: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Grønbech and Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Marchal, Relæ, Søllerød Kro og Studio at the Standard.

1 stjärna i Århus (Ny): Frederikshøj (Ny), Gastromé (Ny) og Substans (Ny).

• NORGE

2 stjärnor i Oslo: Maaemo.

1 stjärna i Oslo: Statholdergaarden, Ylajali og Fauna.

• FINLAND

1 stjärna i Helsingfors: Ask, Chef & Sommelier, Demo, Luomo och Olo.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.