Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Svenska kockar visar framfötterna i New York. Det finns flera duktiga kockar i New York där Marcus Samuelsson är den stora ledstjärnan. Hans skapelse Aquavit har en stjärna – men den tillkom först efter hans tid. Nu har den lilla krogen Aska i Brooklyn också fått en. Aska är skapad av Fredrik Berselius som gått den långa vägen – utan formell kockutbildning. Dock har han arbetat på bland annat Aquavit.

Aska_Fredrik_B

Grattis Fredrik Berselius. Så här glad var han redan i maj när jag besökte honom i Brooklyn.

För mig känns Fredrik Berselius stjärna i Guide Michelin väldigt kul. Jag har lärt känna honom efter ett besök där i början av maj. För några veckor sedan fick jag till och med nöjet att servera honom hälleflundra med brynt smör och pepparrot när han var i Sverige. Jag tror han gillade det.

Aska_lokal

Aska är inte stor – det här är själva restaurangdelen. Det finns också en större bardel med bistromat.

Hans lilla restaurang Aska präglas dock av en annan syn på mat. Det är en synbart enkel men kreativ matlagning där säsongens råvaror står i hundraprocentigt fokus. Varje dag handlas nya varor som med Fredriks skaparförmåga blir sällsynt vackra rätter med smaker som både känns bekanta och nya. Men framförallt är det gott. Mycket gott.

Aska-Maträtt

En av rätterna på Aska. Stiligt, enkelt och gott på handgjorda keramikfat.

Visst är det kul när en svensk kock får uppmärksamhet i New York. If you make it there – you make it anywhere.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.