Mikael Mölstad
Det händer mycket på Kullahalvön. Denna fantastiska sommar borde man legat mer i hängmattan eller bland klipporna ner vid stranden. Istället har det blivit matlagning, långa luncher och lockande besök på loppis och skojiga matevent. Mest ambitiös har Vikentomater varit. Under Tomatens dag fick jag inte bara uppleva tomater i kubik utan där fanns också matproducenter av olika slag. En fröjd att provsmaka – trots hettan.
På Vikentomater i Viken dignar det av tomater i alla färger, former och storlekar. Under Tomatens dag kom en strid ström av besökare dit.
I den andra allra hetaste delen stod tre kockvänner och lagade mat med tomat. Jag fick ett överraskande möte med Crister Svantesson, Katja Palmblad och Johnny Johansson. Crister är gammal kumpan till Leif Mannerström och numera kockkändis i tv. Katja är Göteborgs flitigaste kvinnliga kock och kokboksförfattare. Johnny är tidigare Nobelkock och slottskock i Örebro som gärna håller matlåda från scen.
Jag fick ett överraskande möte med toppkockarna Crister Svantesson, Katja Palmblad och Johnny Johansson. Vilket gäng!
Jag fick en kul pratstund med dem. Och dessutom fick jag smaka några av deras tomatkreationer. Och de var fantastiska trots att de uppfunnit det hela på plats. Som den matlagningsamatör jag är kan det vara skönt att bli påmind om hur skickliga dessa matproffs är. De är otroliga på att få ihop smaker och texturer.
Där ligger man i lä. Eller om jag tänker positivt: det finns en del att jobba på.
Till och med en streetfoodvan med den allerstädes närvarande pulled pork hade letat sig ut på landet till Vikentomater.