Condrieu är ursprunget för all Viognier

Côte Rôtie och Condrieu är i en klass för sig. I norra Rhône är det två viner som står ut mer än alla andra. Röda Syrah-viner från Hermitage i alla ära. De är klassiker som de flesta gillar. Eller Marsanne-viner från Saint-Joseph med sin kryddiga frukt och ekton.

Nu handlar det om Côte Rôtie och Condrieu som har en helt egen stil med kraft och mineralkaraktär. AOC Côte Rôtie ligger tätt inpå Rhônefloden med vingårdar som nästan störtar ner mot vattnet. Namnet betyder den ”stekta sluttningen” och det märks i vinerna. Här finns en gedigen mörkfruktighet med grillade toner och en pepprighet på sluten.

M Chapoutier är en superkändis bland Côte Rôtie-producenterna – men så äger de också några av de bästa lägena.

Idag är vinerna betydligt mer tillgängliga att dricka från första dagen. Men de tål att lagras i decennier. Intressant är att det är tillåtet med upp till 20 procent av druvan Viognier. Den används för att mjuka upp frukten och tillföra en viss blommighet.

George Vernay gör berömda Condrieuvin från stockar som är en del av de fem hektaren av Viognier som återstod i hela världen för 40 år sedan. På bilden Paul Amsellem.

Viognier har sin egen appellation: Condrieu. Det är därifrån druvan härstammar i modern tid – för att sedan sprida sig över världen. För bara 40 år sedan fanns det endast 5 hektar kvar. Idag är det 140 hektar och vinerna blir bara populärare och populärare.

Jag fick prova ett av de viner som görs från de ursprungliga fem hektaren. Det var en magisk upplevelse med sin feta aprikosfrukt, blomdoft och honungstoner och en stram mineralkaraktär. Alkoholhalten är relativt hög och syran relativt låg – men det är inget man märker av.

Côte Rôtie och Condrieu är två viner som ger enastående upplevelser.

 

Visa kommentarer (2 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

  • Anonym

    CS bör vara fullt medveten om att hon och SvD strypt debatten om invandringen. Polisens absurda åsikter kunde t ex inte bemötas.

    För att vara trovärdig måste CS se till SvD väsentligt ändrar sin censur,

    Istället för att satsa på prenumeranterna förespråkar tydligen CS öppna debattforum som det finns gott om på annat håll och helt fritt på nätet.

  • Asiktsregistrerad

    Tveksamt om det går att sälja saker som modekläder på det här sättet! Mer specialiserade prylar ja, oftast.

Gastronomiskt glest i stadsdelen

”Hoppas rusningen får krögare att vakna.”

FOTO: Joakim Ståhl

Ny trend hemma
och på krogen

Alkoholfritt – ett smakfullt alternativ.

Krogjätte öppnar på centralen

brasserie

Anlitar känd inredningsarkitekt.

Annorlunda påskägg för hela året

Recept

Goda äggrätter för alla tillfällen.

Känner du till nya cleansingtrenden?

Grönt

För många är raw food ett sätt att leva.

Mölstad spår nästa stora mattrend

Vad ska följa efter korvstoppning?

Peruansk krog på Söder alltför ojämn

Krogguiden

Charmen räcker inte.

Full pott för rödvin från Afrika

Tips

Mikael Mölstad: Sex goda viner i nya årgångar.

Arga snickaren öppnar krog

Anders Öfvergård tar över topprestaurangen.

Här kan stans
food trucks hittas

Permenenta platser för rullande gatumat.

Rätter med långväga rötter

Socialt företag

Maten är huvudsaken.