Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Côte Rôtie och Condrieu är i en klass för sig. I norra Rhône är det två viner som står ut mer än alla andra. Röda Syrah-viner från Hermitage i alla ära. De är klassiker som de flesta gillar. Eller Marsanne-viner från Saint-Joseph med sin kryddiga frukt och ekton.

Nu handlar det om Côte Rôtie och Condrieu som har en helt egen stil med kraft och mineralkaraktär. AOC Côte Rôtie ligger tätt inpå Rhônefloden med vingårdar som nästan störtar ner mot vattnet. Namnet betyder den ”stekta sluttningen” och det märks i vinerna. Här finns en gedigen mörkfruktighet med grillade toner och en pepprighet på sluten.

M Chapoutier är en superkändis bland Côte Rôtie-producenterna – men så äger de också några av de bästa lägena.

Idag är vinerna betydligt mer tillgängliga att dricka från första dagen. Men de tål att lagras i decennier. Intressant är att det är tillåtet med upp till 20 procent av druvan Viognier. Den används för att mjuka upp frukten och tillföra en viss blommighet.

George Vernay gör berömda Condrieuvin från stockar som är en del av de fem hektaren av Viognier som återstod i hela världen för 40 år sedan. På bilden Paul Amsellem.

Viognier har sin egen appellation: Condrieu. Det är därifrån druvan härstammar i modern tid – för att sedan sprida sig över världen. För bara 40 år sedan fanns det endast 5 hektar kvar. Idag är det 140 hektar och vinerna blir bara populärare och populärare.

Jag fick prova ett av de viner som görs från de ursprungliga fem hektaren. Det var en magisk upplevelse med sin feta aprikosfrukt, blomdoft och honungstoner och en stram mineralkaraktär. Alkoholhalten är relativt hög och syran relativt låg – men det är inget man märker av.

Côte Rôtie och Condrieu är två viner som ger enastående upplevelser.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.