Condrieu är ursprunget för all Viognier

Côte Rôtie och Condrieu är i en klass för sig. I norra Rhône är det två viner som står ut mer än alla andra. Röda Syrah-viner från Hermitage i alla ära. De är klassiker som de flesta gillar. Eller Marsanne-viner från Saint-Joseph med sin kryddiga frukt och ekton.

Nu handlar det om Côte Rôtie och Condrieu som har en helt egen stil med kraft och mineralkaraktär. AOC Côte Rôtie ligger tätt inpå Rhônefloden med vingårdar som nästan störtar ner mot vattnet. Namnet betyder den ”stekta sluttningen” och det märks i vinerna. Här finns en gedigen mörkfruktighet med grillade toner och en pepprighet på sluten.

M Chapoutier är en superkändis bland Côte Rôtie-producenterna – men så äger de också några av de bästa lägena.

Idag är vinerna betydligt mer tillgängliga att dricka från första dagen. Men de tål att lagras i decennier. Intressant är att det är tillåtet med upp till 20 procent av druvan Viognier. Den används för att mjuka upp frukten och tillföra en viss blommighet.

George Vernay gör berömda Condrieuvin från stockar som är en del av de fem hektaren av Viognier som återstod i hela världen för 40 år sedan. På bilden Paul Amsellem.

Viognier har sin egen appellation: Condrieu. Det är därifrån druvan härstammar i modern tid – för att sedan sprida sig över världen. För bara 40 år sedan fanns det endast 5 hektar kvar. Idag är det 140 hektar och vinerna blir bara populärare och populärare.

Jag fick prova ett av de viner som görs från de ursprungliga fem hektaren. Det var en magisk upplevelse med sin feta aprikosfrukt, blomdoft och honungstoner och en stram mineralkaraktär. Alkoholhalten är relativt hög och syran relativt låg – men det är inget man märker av.

Côte Rôtie och Condrieu är två viner som ger enastående upplevelser.

 

Visa kommentarer (14 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  CS bör vara fullt medveten om att hon och SvD strypt debatten om invandringen. Polisens absurda åsikter kunde t ex inte bemötas.

  För att vara trovärdig måste CS se till SvD väsentligt ändrar sin censur,

  Istället för att satsa på prenumeranterna förespråkar tydligen CS öppna debattforum som det finns gott om på annat håll och helt fritt på nätet.

 • Asiktsregistrerad

  Tveksamt om det går att sälja saker som modekläder på det här sättet! Mer specialiserade prylar ja, oftast.

 • MatforsMats

  ”Kinnevik har investerat omkring 8 miljarder kronor i Zalando.”

  Janni Spies meets boo.com?

 • PerLyngemark

  Det var mycket väntat! Jag var med samma Tyska ägare när vi startade upp Groupon i Kina. Vi spenderade 1 miljard kronor på sex månader, anställde 5500 personer och satte upp kontor i 110 städer. Under börsnoteringen i USA efter nio månader värderades Kina operationen till 3 miljarder kronor, sedan sparkade vi 5300 personer, lade ner 100 kontor på ett par månader.
  Huvudägarna till Groupon i Kina är Samwer bröderna i Tyskland, samma som äger Zalando. Zalando startade upp i åtta länder i Asien efter Groupon och det gick precis på samma sätt (förutom börsnoteringen). Dock har de på någon vänster hittat investerare, som Kinnevik, det finns uppenbarligen folk som tycker om tomma ballong företag.

  • Asiktsregistrerad

   Väldigt intressant! Tack för insikten.

  • Ankdammsman

   Låter som IT-yrans glada dagar igen. Kul för de som får resorna och champagnen, och allra roligast för de som gör sin exit i tid.

 • Rättvisan

  Har handlat där ifrån en gång och det gör jag inte om igen.
  Jag köpte 2 par Calvin Klein kalsongen vika var mycket dyra, flera hundra spänn paret. När jag packade upp dom hemma så var dom mycket smutsiga precis som om någon hade tappat dom på golvet på något sketet lager och därefter lagt tillbaka dom i paketet och skickat dom. Jag kollade därefter på deras sida om vad andra hade skrivit om produkten, och då visade det sig att jag inte var den enda som hade råkat ut för detta, utan det var tydligen ett mycket vanligt problem. Och då undrar man ju hur fan dom kan med att ta betalt för saker som detta, för det var ganska äckligt och man känner ju inte direkt för att ta på sig dom.
  Så detta företaget handlar inte jag ifrån i alla fall.

 • MatforsMats

  Ursäkta, men är det inte lite tjejigt att investera 8 miljarder i nätförsäljning av kläder?

  • Ankdammsman

   Vore det manligare att slänga in dem i Saab, Nokia eller Nuon?

   • MatforsMats

    Kanske det, men att satsa 8 miljarder på att sälja modekläder på nätet, det skulle nog inte Jan Stenbeck gjort om han varit med idag.

 • Ankdammsman

  Har själv positiva erfarenheter av Zalando och trodde att det gick bättre för dem, men där ser man. Det finns ju också en historik när det gäller kläder på nätet med Boo.com och Brandos. Å andra sidan var det säkerligen många som dömde ut böcker på nätet och streamad film en gång i tiden. Satsar man inte lyckas man aldrig heller.

  Läste någonstans att returerna är ett dyrt problem när det gäller kläder och skor på nätet och att det bidrog till att sänka Brandos. Kanske något för Zalando att jobba med.

 • Johan Andersson

  Kinnevik ska man aldrig lita på.

 • Mattias Svensson

  Bara beställt en gång från Zalando och det var jättebra.

 • farbror Sven

  Näthandel handlar enbart om pris och i någon mån leveranstid. Ingen frågar sig hur man ska reklamera. Och någon annan kontakt med leverantören finns ju inte på kartan.

  Om jag kan spara 1.000:- spänn på att handla hos flera olika e-handlare, så har jag inga problem med det.

  Det ENDA näthandlare kan konkurrera med förutom priset, är om de har ett helt eget sortiment och dessutom INTE säljer i butik som H&M och andra.

  Zalando har inte en chans att bli lönsamma, de är borta om något år.

Krogguiden

Tråkigt ojämnt på Kött och fiskbaren

Melker Andersson kan bättre.

Lista: Sex bra viner
i nya årgångar

Mölstad

Flera fynd under 90 kronor.

Vi vill äta kyckling som levt gott

Trend

Försäljning av ekokyckling väntas fördubblas.

”Vill inte bli skinnade av notan”

Krönika

Bojkotta ställen som inte levererar.

Här kan man adoptera ett bi eller en fjällko

Grön våg

Följ maten från gård till bord.

Känd citykrog ska stänga för gott

Krognytt

Ville ge en känsla av Paris.

Paolo Roberto öppnar restaurang

Italienskt

Varuhuset storsatsar på mat.

Laga en riktig italiensk klassiker

Matprofilen

Isabella Morrone bjuder på tips.

Danmarks bästa restauranger utsedda

White guide

Köpenhamnskrogar i topp.

Krogguiden