Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Champagne på ren chardonnay har blivit trendigt. Det har varit champagnedag i Stockholm. Hela 33 importörer visade upp sin bästa bubblande buteljer. För många inbjudna är detta en av årets högtidsdagar. Själv konstaterade jag att det är mest prat om champagne blanc de blancs.

Detta innebär att vinet gjorts på enbart chardonnaydruvan. Till skillnad från blanc de noirs som görs på de blå druvorna Pinot Noir och/eller Pinot Meunier. Eller det allra vanligaste: en blandning av alla tre druvorna.

Druvorna till  blanc de blancs kommer från området Côte de Blanc och i synnerhet kring staden Mesnil. Jag fick tillfälle att prova en hel del. Några föll mig mer i smaken, vill jag påstå.

De första kommer från Champagne Michel Turgy i Le Mesnil-sur-Oger. Karaktärsfulla med elegant friskhet och en härlig finish. Importör är Mouette Swedish Wine Import.

De andra tillverkas av champagnehuset Andre Jacquart i Vertus. Rena snygga med mycket chardonnaykaraktär. Importör är Gullberg by Stockwine.

De tredje jag gillade är från ett större hus: Deutz i byn Aÿ utanför Epernay. Deras blanc de blancs har ett djup och en karaktär som i sina bästa stunder skapar en osedvanlig njutning. Importör är Swedish Brand.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.