Mikael Mölstad
Champagne på ren chardonnay har blivit trendigt. Det har varit champagnedag i Stockholm. Hela 33 importörer visade upp sin bästa bubblande buteljer. För många inbjudna är detta en av årets högtidsdagar. Själv konstaterade jag att det är mest prat om champagne blanc de blancs.
Detta innebär att vinet gjorts på enbart chardonnaydruvan. Till skillnad från blanc de noirs som görs på de blå druvorna Pinot Noir och/eller Pinot Meunier. Eller det allra vanligaste: en blandning av alla tre druvorna.
Druvorna till blanc de blancs kommer från området Côte de Blanc och i synnerhet kring staden Mesnil. Jag fick tillfälle att prova en hel del. Några föll mig mer i smaken, vill jag påstå.
De första kommer från Champagne Michel Turgy i Le Mesnil-sur-Oger. Karaktärsfulla med elegant friskhet och en härlig finish. Importör är Mouette Swedish Wine Import.
De andra tillverkas av champagnehuset Andre Jacquart i Vertus. Rena snygga med mycket chardonnaykaraktär. Importör är Gullberg by Stockwine.
De tredje jag gillade är från ett större hus: Deutz i byn Aÿ utanför Epernay. Deras blanc de blancs har ett djup och en karaktär som i sina bästa stunder skapar en osedvanlig njutning. Importör är Swedish Brand.