Mikael Mölstad
Det är något speciellt med vinerna från Kalifornien. I skuggan av Systembolagets försök att få marknaden med vinimport mer reglerad till sin fördel finns nu många entusiaster som får utveckla sin dröm. En av dem träffade jag nyligen: Rikard Nilsson, den evigt unge mästerkocken. Ända sedan han startade den magnifika restaurangen Kattegat Gastronomi i Torekov har han varit passionerat intresserad av kaliforniska viner. Nu har han fått möjlighet att själv vara med att ta fram några kaliforniska superviner.
Mästerkocken Rikard Nilsson är nu också vinimportör. Här med sina första kelgrisar Soil & Soul Gap’s Crown Chardonnay och Soil & Soul Cloudy Cabernet Sauvignon.
Till sin hjälp har han haft fotografen Kurt-Inge Eklund som är en av Sveriges första importörer av kaliforniska kvalitetsviner. Numera bor han till och med mitt bland vinrankorna i the Golden State. Även den rutinerade vinkonnässören Michel Jamais finns med. Hans passion för Kalifornien har fört honom till denna gudabenådade region mer än trettio gånger.
Tillsammans har denna trio skapat en serie viner under namnet Soil & Soul. De första två vinerna kommer från producenter som erbjuder dem ett fat av sin högsta kvalitet. Det betyder att de inte får mer än 225 liter av varje vin – vilket ger cirka 300 flaskor. Här pratar vi alltså mycket passion och lite volym.
De två första vinerna är Soil & Soul Gap’s Crown – en Chardonnay från Sonoma Coast samt Soil & Soul Cloudy – en Cabernet Sauvignon från Napa Valley. Att vinerna inte är till för alla förstår man på volymen – men också på priset: den vita kostar 475 kronor och den röda 525 kronor.
Vad väntar då i framtiden? Ja, inget är bestämt. Det handlar om att titta på varje skörd och prata med olika vinmakare. Kanske kan det resultera i helt nya viner eller bara en ny årgång av de tidigare vinerna.
Det låter inte som något man blir rik på. Men drömmar och passioner ger ju så mycket mer än bara pengar. Till skillnad från Systembolaget.