Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Rött vin är bra till mycket – liksom blåbär. Igår gav sig några astronauter iväg för en sista tur med den sista amerikanska rymdfärjan. Då kommer jag alldeles osökt att tänka på att rött vin innehåller antioxidanten resveratrol. Detta ämne forskas det mycket på – man tror att det är det som gör att just rödvin kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Resveratrol har också effekt mot problem som uppträder när man inte tränar ordentligt – som uppe i rymden. Det handlar om diabetes, förlorad muskelmassa och benskörhet. Forskarna tänker sig dock inte att rött vin ska ersätta motion. Men däremot kan det vara bra för dem som av olika anledningar inte kan träna. Som astronauter i en kapsel.

Rödvin är bra för astronauter som inte tränar. Obs bilden är ett montage :)

Nu vet jag inte om astronauterna som just gav sig av har fått rödvin med sig. Det är nog tveksamt med alkoholhaltiga drycker däruppe i rymden.

Men jag vet en sak: det går lika bra med blåbär. De små blå bären är lika rika på resveratrol som rödvin.

Det är bara att ge sig ut i skogen för att plocka blåbärshälsa.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.