Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

En fullmatad bok om ett lustfyllt liv. Carl Jan Granqvist har just kommit med en bok kallad Klassiker – mer än en kokbok. Det sista kan jag skriva under på. Boken är uppbyggd som en kavalkad året runt. Men innehållet i de olika årstidsavsnitten spänner samtidigt över hela hans liv och kulinariska gärning.

Carl-Jan_titel

Framsidan på boken pryds av middagsvärden Granqvist på sitt allra bästa humör.

Mängder av gastronomiska betraktelser varvas med festrecept och anekdoter ur gästgivare Granqvist händelserika liv. Detta tillsammans med massor av skojiga bilder gör boken till en underhållande odyssé. Säga vad man vill om Carl Jan – men tråkigt har han inte haft det.

En kul anekdot handlar om en kunglig Eriksgata i Örebro län 1984. Anekdoten kallas i boken för Champagnekuppen i Grythyttan. Först lyckades Carl Jan ändra körvägen så den gick igenom Grythyttan. Utanför sitt gästgiveri överraskande han den kungliga kortegen med en champagneuppvaktning. Polisen hade inte gett tillstånd till detta.

Carl-Jan_kungen

Den berömda Champagnekuppen i Grythyttan illustreras med klipp ur lokaltidningen som dokumenterade händelsen 1984.

En viss kalabalik uppstod men avbröts av att det kungliga fordonet stannade. Kungen och Drottningen klev ut och lät sig hyllas av invånarna. De skålade också i champagne – till Carl Jans stolta glädje. Efter händelsen lär kungen ha sagt: ”Champagnen i Grythyttan smakade mycket bättre än kaffet i Gyttorp”. Kungliga ord som åtminstone Carl Jan aldrig glömmer.

En av många berättelser som säger mycket om den gode Carl Jan.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.