Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Ett boxvin kan faktiskt ha ett visst berättigande. I min krönika i fredags om boxviner avslutade jag lite kompromisslöst. Jag uppmanade alla att våga vägra box i sommar. Det orsakade en hel del kommentarer och mejl. Några tyckte att det var helt rätt medan andra faktiskt såg en del fördelar med boxen. Speciellt på landet på somrarna när man har mycket packning och lite utrymme.

Jag håller med. Boxen är faktiskt ur miljösynpunkt en fantastisk bra förpackning. Vet du om att en glasflaska med vin kan väga över 2 kilo? Mer än 1,2 kilo av detta är då bara glas. Ganska vansinnigt. Nu kommer visserligen PET-flaskor av vin – men ännu är de ingen större succé.

Boxvinerna gör en flygande succé varje sommar i Sverige. Men visst är det lite väl mycket av dem?

En fördel med vin i box är också att det blir billigt och tillräckligt bra om man ska göra en vinbål. Jag gillar vinbål och blandar gärna ihop ett ordentligt antal liter redan från början så att smaken blir densamma. Den är en härlig känslig att klippa upp en boxpåse och fylla upp en väldiskad hink med vinet.

Jag lovar att inte bråka med dem som köper vinboxar i sommar. Alla har faktiskt rätt till sin egen uppfattning. Men för egen del blir det faktiskt så att jag plockar ut lite trevlig viner ur vinkällaren för att ta med till landet och prova i lugn och ro. Visst det tar plats i bilen. Men det ger jag tusan i,

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.