Mikael Mölstad
Kommer sherry någonsin att bli populärt igen? Vinerna från Jerez i södra Spanien tycker jag är fantastiska. Tyvärr är det allt färre vindrickare som tar dem till sitt hjärta. För mig är sherry en perfekt start på en måltid tillsammans med lite småplock – som blandade spanska tapas.
Det ska helst vara torr finosherry med sin karaktäristiska nötdoft, svamptoner, citrus och en mjuk oxidering. Lagom till sommaren dök det upp en tillfällig lansering från Tio Pepe: En Rama för 149 kr. Mycket prisvärt för en riktig höjdarsherry med mer elegans och karaktär än de lite billigare.
Jag har provat den tillfälliga lanseringen från Gonzalez Byass: Tio Pepe En Rama (röd etikett). En storartad sherryupplevelse.
Tyvärr finns det inte många flaskor kvar. Hittar du någon ska du passa på att få en sherryupplevelse på högsta nivå. I annat fall föreslår jag den vanliga Tio Pepe eller en snustorr Manzanilla-sherry.