Mikael Mölstad
Det kommer ut en kokbok varje dag i Sverige. En av våra bästa kockar heter Johan Jureskog. Han ligger bland annat bakom succén med Rolfs Kök och nu senast köttkrogen AG:s. Johan Jureskog är också en av vår mest passionerade matlagare. Hans kompromisslöshet när det gäller råvarukvaliutet och okonstlad matlagning är välkänd.
En del av boken består av bilder på gamla recept ur en anteckningsbok från Rolfs Kök. Här visas originalet upp.
Jag tror att han är den siste av alla kända kockar att komma ut med en egen kokbok. Visserligen har han haft förlagserbjudande om att göra det i sju år. Men då var han tvungen att kompromissa om konceptet. Det ligger inte för Johan Jureskog.
Nu blev det istället en kompromisslös och ganska naken bok om hans liv i köket med massor av bilder tillsammans med några av de bästa recepten. Den skicklige matfotografen Joel Wåreus har tagit bilderna och står även för utgivningen.
Resultatet är en spännande inblick hos en framgångsrik kock. Boken är i princip ett ideellt arbete. Men så behövde varken Johan eller Joel att kompromissa med någon förlagsredaktör.
Vad den heter? 24 timmars receptbok av Johan Jureskog. Den är väl värd en framgång.