Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

På torsdag ska svenske kocken Tommy Myllymäki kvalificera sig för kock-VM. Den kommande veckan är det fullt pådrag ute på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det är både Gastronord och Vinordic – två stora mässor för restaurangbranschen. Men det som är riktigt stort är att Sverige för första gången arrangerar Bocuse d’Or – Europafinalen. Detta är alltså en semifinal till det stora kock-VM som hålls i Lyon i slutet av januari vartannat år.

Tjugo Europaländer har sänt sina bästa kockar. Sverige representeras av Tommy Myllymäki – som tävlade i världsfinalen 2011 och kom då tvåa. Nu är det bara seger som gäller. Men först måste Tommy ta sig vidare från Europafinalen. Han tävlar på torsdag den 8 maj – och efter 5,5 timmars jobb runt klockan 16 vet vi hur det gick. Allt annat än VM-kvalificering vore en katastrof.

Tommy_Myllymäki_Bocuse1

Vår Bocuse d’Or-tävlande Tommy Myllymäki förklarar för en hemlig provningsjury hur han tänkt kring rätterna. Han såg mycket koncentrerad ut.

I veckan var det provsmakning av hans tävlingsrätter. För vilken gång i ordningen, vet jag inte. Men han har säkert provlagat rätterna hundra gånger. Det handlar dels om en tallriksserverad fisk och skaldjursrätt med sej, ostron och blåmusslor. Och dels om en uppläggning av en kötträtt där råvaran består av sex kilo bakskank av en svensk gris från Gotland tillsammans med blod och tarmar. Därutöver ska de ha vissa mängder av grönsaker och annat.

Tommy_Myllymäki_Bocuse2jpg

Inga rätter på bild får visas innan den slutliga upplagningen på torsdag. Men så här såg tallriken med kötträtten ut efter provsmakningen. (Obs: vi var två på varje tallrik.)

Jag provade båda rätterna – och det handlar om avancerad teknik och smakdynamik som är svår att ta till sig i första tuggan. Tyvärr får jag inte säga mycket mer – eller visa bilder. Allt ska vara hemligt fram till tävlingsdagen. Men en sak kan jag säga: kötträtten hade fantastiska smaker tillsammans.

Under nästa vecka kommer fler blogginlägg kring Bocuse d’Or och Tommys deltagande. Häng med!

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.