Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det händer mycket i Argentinas största vinregion. Sedan onsdag har det bara handlat om Mendoza på min argentinska vintur. Överallt växer det upp nya imponerande bodegor som förbättrar sin kvalitet för varje år. Utländsk kapital och skickliga argentinska vinmakare gör underverk på många håll. Och de skäms inte för att ta hjälp av de bästa vinkonsulterna i världen.

Andernas snöklädda berg är ständig närvarande bakom vinglasen.

I Mendoza är vinodlarna lyckligt lottade. Allt är egentligen perfekt för druvodling. Det enda man oroar sig över vädermässigt är en och annan hagelskur och några jordbävningar per år.

Det har blivit många stor biffar grillade på klassisk asado-vis.

På två dagar har vi hunnit prova viner från ett tjugotal vinhus. I synnerhet är vinerna från Valle de Uco mycket intressanta. Här planteras odlingar allt längre upp på sluttningarna mot Anderna. Höjdskillnaderna ger klara kvalitetsförbättringar.

José Manuel Ortega Gil-Fournier gör många spännande viner på bland annat Malbec.

En spännande nykomling är bodegan O Fournier med viner som kombinerar kraft och elegans på ett fantastiskt sätt. Firman ha grundats av en spansk investmentbanker med det stiliga namnet José Manuel Ortega Gil-Fournier. Sedan han gav sig in i vinbranschen har han blivit en personlighet här i Mendoza. Han har också skaffat sig helskägg – vilket inte hörde till utseendekoden som finansman.

Hans viner siktar mot stjärnorna med namn som Beta Crux och Alfa Crux.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.