Parador ger inte upp så lätt

Ett segslitet vin sedan 1969 kämpar sig kvar. I februari skrev jag om vinet Parador som är på väg att försvinna från Systembolaget efter 43 år. Parador är rödvinet som kom att symbolisera hela rödvinsvänstern på 1970-talet.

Uppgifterna om att vinet är på väg ut eller inte har dock varit motstridiga. Klart är dock att vinet finns i en sortimentskategori på Systembolaget som kallas T9. Det är den absolut sämsta man kan befinna sig i. Den innebär att butikerna kan beställa vinet om de vill – men ingen måste hålla det i lager. I importbranschen kallas T9 allmänt för Dödens Väntrum.

Så här såg Parador ut när det kom 1969. Idag är etiketten glatt randig. Men innehållet är lika småsött och intetsägande.

Just nu finns det runt 730 flaskor ute i 39 butiker- alltså bara i tio procent av alla butiker. Men det har hållit sig på denna nivå sedan jag skrev om vinet i februari. Kanske har Svenska Dagbladets och Dagens Nyheters skriverier lockat fler att prova vinet.

Det är dock ingen, mer än möjligtvis importören Altia, som tror att vinet ska överleva speciellt länge. För att Parador ska överleva på sikt måste nämligen vinet med automatik finnas i fler butiker. Och då handlar det om att kvalificera sig för sortimentskategorin T2 – och det är stentufft. För att inte säga omöjligt, om du frågar mig.

 

Visa kommentarer (639 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Trend
Jenny Lundgren, på prisbelönta Hagby Gård utanför Enköping, föder upp landets godaste kyckling enligt tidningen Restaurangvärlden.

Vi vill äta kyckling som levt gott

Försäljning av ekokyckling väntas fördubblas.

FOTO: Erik Ardelius

”Vill inte bli skinnade av notan”

Krönika

Bojkotta ställen som inte levererar.

Tråkigt ojämnt på
Kött och fiskbaren

Krogguiden

Melker Andersson kan bättre.

Lista: Sex bästa vinnyheterna

Tips

Exklusiv lansering i dag.

Här kan man adoptera ett bi eller en fjällko

Grön våg

Följ maten från gård till bord.

”Mat-tv är bara marinerat mys”

Mats-Eric Nilsson:

Långt från vardagen.

Känd citykrog ska stänga för gott

Krognytt

Ville ge en känsla av Paris.

Paolo Roberto öppnar restaurang

Italienskt

Varuhuset storsatsar på mat.

Laga en riktig italiensk klassiker

Matprofilen

Isabella Morrone bjuder på tips.

Danmarks bästa restauranger utsedda

White guide

Köpenhamnskrogar i topp.

Prisvärda mousserande viner

Mölstad

Fira våren med bubbel i glasen.

Krogguiden