Parador ger inte upp så lätt

Ett segslitet vin sedan 1969 kämpar sig kvar. I februari skrev jag om vinet Parador som är på väg att försvinna från Systembolaget efter 43 år. Parador är rödvinet som kom att symbolisera hela rödvinsvänstern på 1970-talet.

Uppgifterna om att vinet är på väg ut eller inte har dock varit motstridiga. Klart är dock att vinet finns i en sortimentskategori på Systembolaget som kallas T9. Det är den absolut sämsta man kan befinna sig i. Den innebär att butikerna kan beställa vinet om de vill – men ingen måste hålla det i lager. I importbranschen kallas T9 allmänt för Dödens Väntrum.

Så här såg Parador ut när det kom 1969. Idag är etiketten glatt randig. Men innehållet är lika småsött och intetsägande.

Just nu finns det runt 730 flaskor ute i 39 butiker- alltså bara i tio procent av alla butiker. Men det har hållit sig på denna nivå sedan jag skrev om vinet i februari. Kanske har Svenska Dagbladets och Dagens Nyheters skriverier lockat fler att prova vinet.

Det är dock ingen, mer än möjligtvis importören Altia, som tror att vinet ska överleva speciellt länge. För att Parador ska överleva på sikt måste nämligen vinet med automatik finnas i fler butiker. Och då handlar det om att kvalificera sig för sortimentskategorin T2 – och det är stentufft. För att inte säga omöjligt, om du frågar mig.

 

Visa kommentarer (639 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Guide

Här köper du de godaste bullarna

Fem bagerier värda en omväg.

Goda lyxiga viner för under 200 kronor

Tips

Toppbetyg för tysk riesling.

Så hittar du rätt
i fiskdisken

Sjömat

Allt bättre märkning i butik.

Söderhallarna lyckas inte inspirera

Krönika

”Mer ett butikscentrum än en saluhall.”

Här är spriten inte huvudsaken

Krogguiden

Trivs på modern museikrog.

Mjölet som både är gott och nyttigt

Trend

Nu mals gamla sädeslag åter till mjöl.

Övergav stjärnkrogen för Norge

tv

Frida Nilsson imponerar i kocktävling.