Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Ett segslitet vin sedan 1969 kämpar sig kvar. I februari skrev jag om vinet Parador som är på väg att försvinna från Systembolaget efter 43 år. Parador är rödvinet som kom att symbolisera hela rödvinsvänstern på 1970-talet.

Uppgifterna om att vinet är på väg ut eller inte har dock varit motstridiga. Klart är dock att vinet finns i en sortimentskategori på Systembolaget som kallas T9. Det är den absolut sämsta man kan befinna sig i. Den innebär att butikerna kan beställa vinet om de vill – men ingen måste hålla det i lager. I importbranschen kallas T9 allmänt för Dödens Väntrum.

Så här såg Parador ut när det kom 1969. Idag är etiketten glatt randig. Men innehållet är lika småsött och intetsägande.

Just nu finns det runt 730 flaskor ute i 39 butiker- alltså bara i tio procent av alla butiker. Men det har hållit sig på denna nivå sedan jag skrev om vinet i februari. Kanske har Svenska Dagbladets och Dagens Nyheters skriverier lockat fler att prova vinet.

Det är dock ingen, mer än möjligtvis importören Altia, som tror att vinet ska överleva speciellt länge. För att Parador ska överleva på sikt måste nämligen vinet med automatik finnas i fler butiker. Och då handlar det om att kvalificera sig för sortimentskategorin T2 – och det är stentufft. För att inte säga omöjligt, om du frågar mig.

 

Om Vinbloggen



Välkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.

Fler bloggar