Parador ger inte upp så lätt

Ett segslitet vin sedan 1969 kämpar sig kvar. I februari skrev jag om vinet Parador som är på väg att försvinna från Systembolaget efter 43 år. Parador är rödvinet som kom att symbolisera hela rödvinsvänstern på 1970-talet.

Uppgifterna om att vinet är på väg ut eller inte har dock varit motstridiga. Klart är dock att vinet finns i en sortimentskategori på Systembolaget som kallas T9. Det är den absolut sämsta man kan befinna sig i. Den innebär att butikerna kan beställa vinet om de vill – men ingen måste hålla det i lager. I importbranschen kallas T9 allmänt för Dödens Väntrum.

Så här såg Parador ut när det kom 1969. Idag är etiketten glatt randig. Men innehållet är lika småsött och intetsägande.

Just nu finns det runt 730 flaskor ute i 39 butiker- alltså bara i tio procent av alla butiker. Men det har hållit sig på denna nivå sedan jag skrev om vinet i februari. Kanske har Svenska Dagbladets och Dagens Nyheters skriverier lockat fler att prova vinet.

Det är dock ingen, mer än möjligtvis importören Altia, som tror att vinet ska överleva speciellt länge. För att Parador ska överleva på sikt måste nämligen vinet med automatik finnas i fler butiker. Och då handlar det om att kvalificera sig för sortimentskategorin T2 – och det är stentufft. För att inte säga omöjligt, om du frågar mig.

 

Visa kommentarer (639 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Italienskt

Paolo Roberto öppnar restaurang

Varuhuset storsatsar på mat.

”Det ska vara som i Paris”

Min krog

Därför är stolarna vända ut mot gatan.

Lista: Här är årets tolv bästa påsköl

Berglunds bira

En relativt ny tradition.

Laga en riktig italiensk klassiker

Matprofilen

Isabella Morrone bjuder på tips.

Trist på Långbro värdshus

Krogguiden

Mat och miljö släpar efter.

Sex bra viner till påskmaten

Mölstad

Sherry till sillen och bubbel till tårtan.

Danmarks bästa restauranger utsedda

White guide

Köpenhamnskrogar i topp.

Lakrits – mer än bara godis

Ingen trend

Festival i helgen lockar tusentals.

Stjärnkock serverar bricklunch på NK

Bildspel

Smygtitta in på Frantzéns nya.

Webb-tv

Svensk chilisås i världsklass

webbtv

Prisad i The Hot Pepper Awards.

Krogguiden