Parador ger inte upp så lätt

Ett segslitet vin sedan 1969 kämpar sig kvar. I februari skrev jag om vinet Parador som är på väg att försvinna från Systembolaget efter 43 år. Parador är rödvinet som kom att symbolisera hela rödvinsvänstern på 1970-talet.

Uppgifterna om att vinet är på väg ut eller inte har dock varit motstridiga. Klart är dock att vinet finns i en sortimentskategori på Systembolaget som kallas T9. Det är den absolut sämsta man kan befinna sig i. Den innebär att butikerna kan beställa vinet om de vill – men ingen måste hålla det i lager. I importbranschen kallas T9 allmänt för Dödens Väntrum.

Så här såg Parador ut när det kom 1969. Idag är etiketten glatt randig. Men innehållet är lika småsött och intetsägande.

Just nu finns det runt 730 flaskor ute i 39 butiker- alltså bara i tio procent av alla butiker. Men det har hållit sig på denna nivå sedan jag skrev om vinet i februari. Kanske har Svenska Dagbladets och Dagens Nyheters skriverier lockat fler att prova vinet.

Det är dock ingen, mer än möjligtvis importören Altia, som tror att vinet ska överleva speciellt länge. För att Parador ska överleva på sikt måste nämligen vinet med automatik finnas i fler butiker. Och då handlar det om att kvalificera sig för sortimentskategorin T2 – och det är stentufft. För att inte säga omöjligt, om du frågar mig.

 

Visa kommentarer (639 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Berglunds bira

Här är påskens goda öl

SvD listar bästa sorterna.

FOTO: SYSTEMBOLAGET

Här bakar man in färgade ägg i brödet

Svep

Påskmat i olika delar av världen

Var är äggost landskapsrätt?

QUIZ

Vad kan du om ägg och äggrätter?

Ny dryckestrend hemma och på krogen

Alkoholfritt - ett smakfullt alternativ

Annorlunda påskägg för hela året

Recept

Goda äggrätter för alla tillfällen.

Krogjätte öppnar på centralen

brasserie

Anlitar känd inredningsarkitekt.

Känner du till nya cleansingtrenden?

Grönt

För många är raw food ett sätt att leva.

Mölstad spår nästa stora mattrend

Vad ska följa efter korvstoppning?

Peruansk krog på Söder alltför ojämn

Krogguiden

Charmen räcker inte.

Full pott för rödvin från Afrika

Tips

Mikael Mölstad: Sex goda viner i nya årgångar.

Arga snickaren öppnar krog

Anders Öfvergård tar över topprestaurangen.

Här kan stans
food trucks hittas

Permenenta platser för rullande gatumat.

Rätter med långväga rötter

Socialt företag

Maten är huvudsaken.