Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det finns inget annat i Sverige som skapar så mycket vilda åsikter som alkohol. Så fort någon politiker eller Systembolags-vd knystar ett förslag om en enda förändring så står tusentals professionella tyckare beredda att ropa ut sin åsikt. Oftast ett fördömande utifrån den egna övertygelsen om hur alkoholkonsumtion och nykterhetspolitik ska bedrivas. Är du professionell tyckare och inte har lust att yttra dig i just denna fråga blir du snart uppringd och avtvingad en åsikt.

Denna gång handlar det om Systembolaget och hemkörning. Det faktum att nyheten kommer under en av årets medietorraste veckor gör också att tidningar och tv-radio drar på för fullt. Egentligen är det helt tokigt. Men fullt förståeligt.

Allt som har med alkohol verkar beröra svenskar på samma nivå som sex och kokain. I flera upprörda utspel låter det som att Systemet skulle tvingas köra ut spritlådor till fyllon, våldsmän och ungdomar dygnet runt.

Veckans debatt om Systembolaget och hemkörning är en rejäl storm i ett vinglas.

Om detta förslag smugits igenom i riksdagen så hade inget speciellt hänt. Ingen spik i kistan för lådvinsalkoholister, ingen spritlangning till ungdomar eller ökat fyllevåld mot kvinnor. Ingen katastrof för folkhälsan.

Detta är nämligen ingen stor sak.

I Norge finns denna hemkörningsservice redan. Utan att någon förändring i konsumtionsmönstret har skett. I själva verket är det mycket få som efterfrågar denna service. Den är ju inte heller gratis. Men de som gör det har legitima skäl som rörelsehinder, tidsbrist och allmän bekvämlighet.

Jag är inte själv speciellt förtjust i att springa på Systembolaget. Det är bland annat därför jag ser jag till att det alltid finns vin hemma. Jag tillhör nämligen de 90-95 procent av befolkningen som inte behöver dricka upp hela vinkällaren på en kväll bara för att dryckerna redan är betalda och hemburna.

Men egentligen är ju detta en rejäl storm i ett vinglas. Som ofta när det handlar om alkohol och svenskar. Och nyhetstorka på tidningsredaktionerna.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.