Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det finns roséer och roséer. Efter att ha provat ett stort gäng roséer på beställningssortimentet kan jag konstatera att det produceras roséer med olika ambitionsnivå. Men generellt är roséerna som finns i detta sortimentet av jämnare kvalitet än de på det ordinarie sortimentet. Så här finns fynd att göra.

En del producenter verkar helt enkelt bara ta de blå druvorna de inte vill göra rödvin av. Principen är då att de börjar jäsa de blå druvorna men tar bort skalen (där färgen sitter) bara efter ett knappt dygn. Den lätt rosa druvmusten får sedan jäsa vidare som ett vitt vin. Här beror allt på hur bra frukt de har från början.

Beställningssortimentet på Systembolaget innehåller överraskande goda roséviner.

Den andra principen är att de tappar av en del druvmusten från tillverkningen av rött vin för att det röda vinet sedan ska bli kraftigare. Det kallas på engelska för bleeding och blir allt vanligare. Oftast ger det en mer kvalificerat rosévin.

Här är fem av mina toppfavoriter bland rosévinerna på beställningssortimentet. Kanske något att skaffa hem inför sommarens rosévinsorgier? Priserna varierar från bara 53 kr upp till 99 kr.

• Terra Sana Rosé, 85 kr, Frankrike, 72888 (The Wine Agency)

Elegant hallon-jordgubbsbärig med god rik kryddig smak.

• Conde de Valdemar Rosado, 89 kr, Rioja, Spanien, 74520 (Hjo Grosshandel)

Hallonfrisk i en bra drickvänlig stil med rik kryddig syra.

• Frontera Merlot Rosé, 58 kr, Chile, 73170 (Concha y Toro Sweden)

Mycket örtig med gräsiga toner och kryddiga jordgubbstoner.

• Rincon del Sol Shiraz Rosé, 53 kr, Mendoza, Argentina, 71334  (Chris-Wine)

Bärig örtig frukt med smak av lingon och jordgubbar – syrligt god bitterhet.

• Château Riotor Rosé, 99 kr, Provence, Frankrike, 74816  (Ward Wines)

Mjukt rökig hallonfrukt med god rik örtfruktig smak.

 

Om Vinbloggen



Välkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.