Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Hur många boxviner ska det finnas? Nyligen organiserade Systembolaget årets boxprovning. Sedan flera år är det en av årets mäktigaste provningar. Jag kan lugnt påstå att det inte är en av de skojigaste.

I år handlade det om 137 lådviner i det ordinarie sortimentet. Av dessa var 51 fyllda med vitt vin, 11 med rosé och således var 75 boxar röda. Först kan man fråga sig om det är möjligt att prova 137 boxar på en dag? Ja, det är möjligt för en tränad provare. Med en takt på cirka 30 boxar i timmen tar det fem timmar. Med lunch och några pauser blir det runt 6,5 timmes provning.

Sedan kan man fråga sig hur kul det är? Nja, tveksamt. Men det är en viktig uppgift för mig som vinskribent att få chansen att gå igenom dem alla en gång om året.

Här står det röda boxarna på rad i Systembolagets provningsrum. En grannlaga uppgift att prova sig igenom. Det blir mycket vin som ska spottas.

Det positiva är att kvaliteten har blivit bättre totalt sett. Få är riktigt dåliga. Å andra sidan är det bara ett knappt tjugotal som står ut vad gäller kvaliteten. De övriga hundratalet är en jämn smet av likartade upplevelser.

När det gäller boxviner är de flesta mycket försiktiga med att utmana med något speciellt i doft och smak. Det ska vara lite lagom söt frukt med lite lagom syra – eller för de röda lagom bittra tannintoner.

Upplevelsen är genomgående som påsen i lådan: formbart med mjuka kanter.

Rapporter om testresultaten kan du läsa i SvD-tidningen under sommaren.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.