Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Systembolaget har tolkningsproblem. Idag har senaste Bondfilmen Skyfall premiär. Bollinger har varit huschampagne hos 007 sedan Moonraker 1979 – med ett första inhopp i Live And Let Die 1973. Samtidigt som Bond nu firar 50 år beslöt champagnefirman att göra en jubileumsutgåva av sin Bollinger Grand Année 2002. Det blev en supersuccé. De hundra flaskorna i sin speciella Bondlåda försvann i ett nafs – eller för att vara exakt på ett par minuter.

Det vara bara ett problem: 007-loggan innehåller en stiliserad pistol. Och det blev för mycket för Systembolaget. Vapen får inte förekomma på etiketter för alkoholhaltiga produkter.

Så här ser Bollingers James Bondchampagne ut i ocensurerat skick.

På Systembolaget menar man att de bara följer alkohollagstiftningen som säger att vapen, sexuella anspelningar och unga människor inte får förekomma på förpackningarna liksom kopplingar till trafik och idrott.

Bollingerimportören Arvid Nordquist fick helt enkelt sätta en lapp över Bondpistolen. Jag undrar vad James Bond tycker om det – för att inte tala om M?

Dock kan jag gissa att de svenska lådorna med jubileumschampagnen får ett extra marknadsvärde på grund av detta. Tyvärr har jag inte köpt någon.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.