Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det lär finnas 1000 olika druvsorter i Italien. Vill du uppleva viner på druvor du aldrig hört talas om ska du åka till Italien. Druvhistorian sträcker sig tillbaka till en historiskt töcken långt innan fenicierna dominerade Medelhavet. Det finns 350 erkända druvsorter i landet – men det finns uppskattningar på att mer än tusen olika sorter odlas.

Druva_Sciaglin

Sciaglin-vinet från Emilio Bulfon var en makalös upplevelse jag inte hade väntat mig.

För mig är det fantastiskt att prova dessa viner med märkliga druvnamn. När drack du ett vin på druvan Nuragus, Ribolla Gialla eller Pigato senast? Två som jag gillar är Greco di Tufo och Aglianico, där båda finns på Systembolaget,

Förra veckan fann jag en flaska vitt vin på druvan Sciaglin från producenten Emilio Bulfon i Friuli i vinkällaren. Jag vet att jag varit där på besök för ett antal år sedan – men hade faktiskt glömt bort att jag köpt en flaska.

Jag provade den i helgen: fantastisk med halmfärg, en mogen honungsdoft, lite nötighet och bitterkryddig smak. En upplevelse fjärran från alla strömlinjeformade viner på Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Mitt råd är: stöter du på ett vin med ett udda druvnamn. Våga testa.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.