Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Är nordisk mat framtidens stora trend? Ja, kanske. Vi är fler som hoppas det. När jag skrev om detta fenomen för ett par veckor sedan fick jag många uppmuntrande kommentarer. En uppskattade jag speciellt mycket. Den kom från Mai-Lis Hellénius som är läkare och forskare inom området livsstil och hjärtkärlsjukdom. Hon har också varit medförfattare till Bo Hagströms bok ”Solens hälsa”. När hon läst min krönika ”Nordiska trenden – ett sundhetstecken” fick jag ett mejl med nedanstående text. Jag tycker att den är så intressant att jag vill föra den vidare. Ordet till Mai-Lis Hellénius:

”Läste med glädje och stor behållning din artikel. Den väckte tankar och gav mig hjälp i att bli ännu tydligare i att det är ju inte bara just ”medelhavsmaten” som är så bra för vårt välmående och vår hälsa, utan ett ”medelhavslikt kostmönster”. Den gamla traditionella medelhavsmaten, som tyvärr är på väg bort i Medelhavsländerna, är ett exempel på en lyckosam kombination av råvaror som är väldigt hälsosamma.

DSC_0132

Den nordiskaköket främste företrädare inom gastronomin i Sverige är Magnus Nilsson på Fäviken Magasinet. Här serveras lokala grönsaker, bär, rotfrukter och mycket viltkött.

Precis som du skriver bör man vara tydlig när man pratar om nordisk mat (hälsosam nordisk mat). Det handlar om just en kombination av bland annat frukt (svenska äpplen, päron med mera), bär (vi har skogen full av lingon som är proppfulla med oerhört effektiva antioxidanter och gelbildande fibrer, men vi köper dyra importerade gojjibär), kålrötter, ärtor, bönor, potatis, lök, magert viltkött med bättre fettkomposition än nöt, knäckebröd, havregrynsgröt och sist men inte minst rapsoljan.

Det är viktigt att påpeka att många tror att den nya hälsosamma nordiska maten skulle innebära att smör, ost, ister och fläsk blivit nyttigt. Det är inte sant.

Jag delar verkligen din förhoppning om att vi i framtiden ska få ihop omtanken om hälsan, djuren och miljön. Det måste vara hållbart ur alla synvinklar. Det är också något vi arbetar mycket med idag, men det är en lång väg kvar. Vad gäller maten och hälsan så tänker jag att vi måste bort från stränga dieter och hitta tillbaka till glädjen och lusten kring maten, måltiden och matlagningen.”

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.