Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Om ett och ett halvt år ska hela Systembolaget vara omgjort. Nyligen var jag på Systembolagets huvudkontor vid Kungsträdgården. Inte för att prova nya viner men väl att för att vara med på ett informationsmöte för vinjournalister. Som vanligt trodde jag att det skulle bli en genomgång av hur bra det fungerar och hur glada kunderna är för Systembolaget. Förvåningen hos de utvalda journalisterna var därför stor när det skulle handla om en kulturrevolution. Ja, det var inte så de sa – men det var så vi tolkade det hela efteråt.

Till en början ska Systembolaget skrota sin nuvarande sortimentsmodell. Det är detta komplicerade modulsystem som bestämmer vilka flaskor som finns i vilka butiker. Av totalt cirka 2 500 produkter är det 1 500 som är inrangerade i olika moduler som styr vilka butiker som får hålla varorna i lager. Runt 500 produkter ingår i ett bas-sortiment och ska finnas i alla butiker.

Enligt Systembolaget ska man nu gå igenom alla processer från inköp till försäljning för att se vad som kan göras bättre och smidigare. Allt för att det ska bli mer dynamik mellan inköp och avlistning. Med främsta mål att det ska bli bättre för dig som konsument.

I framtidens Systembolag ska kunden står i centrum. Kundterminaler finns redan nu i vissa butiker.

Även kommunikationen ska bli bättre mot konsument för att snabbare kunna förnya sortimentet utifrån folkets val och intressen. För detta ändamål kommer butikerna att få större möjlighet att styra sitt urval. I arbetet ingår också att man ska identifiera butiker med samma typ av efterfrågan – trots att de har olika storlek och geografisk placering.

Arbetet med allt detta har redan börjat – en förstudie ska vara klar till sommaren. Det nya Systembolaget kommer dock inte att lanseras förrän tidigast hösten 2012.

Det ser jag fram emot.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.