Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Smaksättningar på sprit blir allt tokigare. För något år sedan vara jag på besök hos Pernod Ricard som nu äger hela Absolut Company. Jag var där för att studera smaker på olika sorters sprit. De har nämligen ett referensbibliotek på det mesta som finns i världen.

En smakade bacon – som jag förstod är populär. Det tuffaste smakmässigt var några traditionella kinesiska spritsorter (Baijiu) som smakade allt från härsket bonvax till övermogen frukt.

Smaksättningar av vodka har länge varit populärt. Bara Absolut har en en hel rad med alla typer av frukter. Eftersom de fortsätter att lansera nya varianter gissar jag att de är populära.

Den nya Oddka-vodkan har smak av bland annat färskklippt gräs och salta karamell-popcorn. De är gjorda för den amerikanska marknaden – icke att förvåna.

Hos Pernod Ricard finns också den polska vodkan Wyborowa. Nu lanseras ODDKA by Wyborowa i USA. Och då kan vi verkligen prata om udda smaksättningar (de kallas lekfulla). Vad sägs om Apple Pie, Electricity, Fresh Cut Grass, Salty Caramel Popcorn och Wasabi.

Hur konstigt kan det bli? Jag har nu inte smakat dem men det påstås att Electricity är till för den som undrar hur ett åsknedslag smakar. Salty Caramel Popcorn smakar som en feel-good-film och Fresh Cut Grass som en olycka under gräsklippning.

Smakmässigt blir jag inte speciellt lockad. Men det är ju kul att skriva om.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.