Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det finns olika sidor av naturvin. Under det senaste året har naturviner blivit haussade bland många sommelierer. På det bästa krogarna i Sverige är naturviner ett stående inslag på vinmenyerna. En vinmeny till avsmakningsmenyn är ju ett sätt för restaurangens vinansvariga att briljera med sina favoriter. Mina erfarenheter av naturvin till mat är kort och gott: spännande. Ett naturvin har ofta ett annat spektra av smaker. Många gånger kan det bli mycket givande möte med maten. Andra gånger är det en ren katastrof.

Barone Francesco Ricasoli visade upp sina senaste viner i Stockholm. Han gillar Sverige – men så är det också hans största marknad.

Mannen bakom Barone Ricasoli i Toscana, själve baronen Francesco Ricasoli, var i Sverige nyligen. Han har utvecklat vinifiering av viner till en avancerad konst. Varje år görs närmare 200 olika vinifieringar av druvor från olika gårdar. Han arbetar mycket med olika druvkloner, terroirer och vingårdens höjd över havet. Allt för att utveckla större upplevelser av det färdiga vinet.

Naturliga viner har han dock inte mycket till övers för. Han menar att det är alldeles för mycket struntprat bland entusiasterna – för att uttrycka sig milt. Han gillar ekoviner och hållbar produktion dock. Och när det handlar om mindre svavel i vinerna är han positiv.

Jag konstaterar bara att naturvinsentusiasterna i alla fall har fått fart på debatten kring mindre tillsatser i vin.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.