Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Förra året blev det invasion av nya kändisviner. I dagens krönika i den tryckta Svenska Dagbladet berättar jag om några av vinnyheterna i Sverige förra året. En stor del handlar om alla nya kändisviner som kom 2013. Det tycks finnas en stor marknad för dessa viner med bekanta namn på etiketten. När jag provade de första kändisvinerna för ett par år sedan var det lätt att vara kritisk. De flesta höll enkelt en alldeles för låg kvalitet för sitt pris. De enda som fick fullt godkänd då var popgruppens Kents Edizione. Men de kostade å andra sidan en bra bit över hundra kronor.

I dagens krönika berättar jag om en hel rad nya viner i kändiskategorin. De flesta av dem finns bara i beställningssortimentet. Några av dem har sedan vandrat upp i det fasta sortimentet – vilket kan tyda på en viss kvalitet. Detta gäller dock inte alla (som till exempel Maria Montazamis viner).

Kirchsteiger-Gessle-viner

Ernst Kirchsteiger och Per Gessle har bra koll på vin och det märks på deras viner. Alla dessa finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

Det finns dock två som sticker ut: Ernst Kirchsteiger och Per Gessle. Per Gessles båda viner Furet och Kurt & Lisa har kommit i nya årgångar och  är väl värda sitt pris – även om det handlar om en bra slant. Ernst Kirchsteiger ska också hedras för sin serie ”Utvalda från…”. Båda hans nykomlingar Utvalda från Leth och Utvalda från Toscana är riktigt bra för sitt pris (101 kronor). Jag anar att Ernst har en talang för detta med vin (liksom Per Gessle) och att han även lagt ner en viss möda på att få fram ett vin han är nöjd med. De båda vinerna är väl värda att prova.

Sammantaget kan jag konstatera att kändisvinerna överlag har blivit allt bättre.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.