Mikael Mölstad
Det jäser lite överallt i Skåne. Jag har varit på Skåneturné och pratat med vinproducenter. En av de ledande figurerna heter Murre Sofrakis i Klagshamn. Han är trädgårdsutbildad men har sedan via resor i vinvärlden och egna försök och misstag blivit den mest pålitliga leverantören av både vinstockar och kunskap kring vinodling och vinmakning.
Ett av hans skötebarn är vingården i Flädie nära Lund. Flädie Mat & Vingård har alla möjligheter att bli ett stor attraktion. Murre ansvarar för den tre hektar stora vingården. Ännu mer spännande är vineriet som ska bli klart i början på juni. Där ska det kunna vinifieras upp mot 30 000 flaskor vin om året. Imponerande med svenska vinmått mätt. Murre är utsedd till vinmakare.
Martin Rosvall-Hansson på Flädie Mat & Vingård framför rummet som snart ska vara fyllt av tankar och utrustning för vinproduktion.
Mannen bakom Flädie Mat & Vingård heter Martin Rosvall-Hansson och är en sann entreprenör. Hans planer är stora men han har också räknat på det hela. Med inkomster från fester, konferenser och events kring mat och vin har han en stabil grund att stå på.
Vem har sagt att inte vin kan bli en del av den svenska upplevelseindustrin?