Mikael Mölstad
Klassiska Riojaviner tycks kunna bli hur gamla som helst. Nyligen fick jag vara med om en upplevelse som är få förunnat. Jag fick prova en Marques de Murrieta, Castillo Ygay, från 1959. Det fantastiska var att vinet fortfarande var fräscht – läckert kryddbärigt med en underbar mjuk bärig syra.
En Castillo Ygay från 1959 var en fröjd att nosa på. Vilka dofter!
Ett av skälen till att vinet hade hållt sig så länge var att det legat osannolika 320 månader på fat. Jo, jag menar 320 månader eller 26 år och 8 månader. Det betyder att vinet inte tappades på flaska förrän runt 1985-86.
Vinet presenterades under ett Stockholms-besök av ägaren till Marques de Murrieta. Han heter i efternamn, håll i er nu: V. Dalmau Cebrián-Sagarriga y Suaréz-llanos. Hans namn är alltså lika imponerande som vinet.
En stilig samling Castillo Ygay som bjöd på klassiska Rioja-upplevelser.
Castillo Ygay-vinerna är deras prestigeviner – och de yngre årgångarna höll minst lika hög nivå. Även om de inte legat 320 månader på fat.