Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Klassiska Riojaviner tycks kunna bli hur gamla som helst. Nyligen fick jag vara med om en upplevelse som är få förunnat. Jag fick prova en Marques de Murrieta, Castillo Ygay, från 1959. Det fantastiska var att vinet fortfarande var fräscht – läckert kryddbärigt med en underbar mjuk bärig syra.

En Castillo Ygay från 1959 var en fröjd att nosa på. Vilka dofter!

Ett av skälen till att vinet hade hållt sig så länge var att det legat osannolika 320 månader på fat. Jo, jag menar 320 månader eller 26 år och 8 månader. Det betyder att vinet inte tappades på flaska förrän runt 1985-86.

Vinet presenterades under ett Stockholms-besök av ägaren till Marques de Murrieta. Han heter i efternamn, håll i er nu: V. Dalmau Cebrián-Sagarriga y Suaréz-llanos. Hans namn är alltså lika imponerande som vinet.

En stilig samling Castillo Ygay som bjöd på klassiska Rioja-upplevelser.

Castillo Ygay-vinerna är deras prestigeviner – och de yngre årgångarna höll minst lika hög nivå. Även om de inte legat 320 månader på fat.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.