Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det vimlar av förfalskade viner i världen. Nyligen hamnade världens hittills största vinförfalskare i fängelse. Han fick tio år bakom galler för att ha sålt bluffviner för mer än 20 miljoner dollar. Men detta innebär inte att världen är fri från falska vinflaskor.

Rudy_Kurniawan- förfalskat vin

Rudy Kurniawan sitter visserligen bakom lås och bom – men många av hans blufflaskor cirkulerar fortfarande bland samlare.

Många tror att nio av tio av alla förfalskade buteljer fortfarande finns kvar på marknaden. Och andra räknar kallt med att var tionde flaska av de mest berömda vinerna är falska. Men nu har USA:s regering bestämt att försöka jaga upp flaskorna – vilket inte är helt lätt. De samlare som köpt dem en gång vill gärna bli av med dem innan någon upptäcker det hela. Jag kan därför gissa att de förekommer en stor gråsvart marknad för kontroll av viner – och senare försäljning.

Webbföretaget Wine Searcher har nu gjort en lista på de mest förfalskade vinerna. Dags att gå ner i vinkällaren för att gå igenom rariteterna?

Här är de sexton mest förfalskade vinerna:

Domaine de la Romanée-Conti, Bourgogne

Henri Jayer, Bourgogne

Domaine Dujac, Bourgogne

Château Cheval Blanc, Bordeaux

Château Pétrus, Bordeaux

Château Lafite Rothschild, Bordeaux

Château Latour, Bordeaux

Château Mouton Rothschild, Bordeaux

Château Lafleur, Bordeaux

Château Le Pin, Bordeaux

Château Latour à Pomerol, Bordeaux

Château Rayas, Rhône

Jaboulet La Chapelle Hermitage, Rhône

Sassicaia, Toscana

Soldera Brunello di Montalcino, Toscana

Bruno Giacosa Barolo, Piemonte

Om Vinbloggen



Välkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.