Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det fanns en tid då alkoholproblemen var större. Ingen kan förneka att det finns en baksida av att samhället tillåter alkoholkonsumtion. Men sett i dagens ljus var det mycket värre förr. Jag fick ett spännande exempel på detta under ett besök på Britas Pensionat utanför Boden. Bland all annan nostalgisk kuriosa hängde nämligen denna skylt:

Planschen har använts inom nykterhetsrörelsen på 1930-talet. Den är utgiven av Centralförbundet för Nykterhetsundervisning.

Här framgår det tydligt att vad många familjer kunde få försaka om mannen i huset drack (jo, det var oftast mannen som drack). Problemet var också att lönerna betalades kontant.

En liter brännvin motsvarande ett kilo smör i inköpspris. En hel liter eau-de-vie kostade lika mycket som 4,5 kilo socker och ett kilo kaffe. En årsranson av pilnser kunde motsvara inköp av en överrock, en kappa och en barnkostym.

Och kanske mest intressant: genom att avstå från alkohol och med tillägg av 60 kronor kunde familjen få en dubbelt så stor lägenhet.

Klara besked anno 1931.

Det skulle vara intressant att räkna om detta till dagens penningvärde.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.