Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Vinskribentlivet är inte alltid så glamoröst. Som vinskribent får jag möjlighet att gå på många trevliga vinprovningar. Sanningen är dock att jag sällan hinner. Den absoluta majoriteten av mina vintips kommer från provningarna på Systembolaget. Två gånger i månaden är jag där för att prova alla nyheter samt en hel del specialsortiment som t ex ekologisk eller mousserande.

105 viner i nya årgångar tar en eftermiddag att prova. Men det är en nyttig genomgång.

De flesta viner jag provar ligger dock i ordinarie sortimentet. Det är nya årgångar av alla de vanliga viner som finns i butikerna. Det största har alla hemma på hyllorna alltid.

I förra veckan stod 105 av dessa uppställda i provningsrummet på Systembolaget. Det tog mer än fyra timmar att gå igenom dem – men det var det värt. Detta utgör en grund för de vintips jag ger er – och det är faktiskt ofta  de skiljer sig år från år. Det finns sällan någon absolut sanning om att vissa viner alltid är bra.

Bengt Frithiofsson Vivati Primitivo är hans klassiska Primitivovin i ny design och med nytt namn.

Här såg jag också för första gången min kamrat Bengt Frithiofssons vin Vivati Primitivo. Det är hans klassiska Primitivovin i ny skrud och med nytt namn. Vinet är riktigt bra och dessutom hundra procent klimatkompenserat från odling till transport. Ny producent är italienska Leone de Castris.

En av många överraskningar bland de 105 vinerna.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.