Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Den 22 januari ska vinet hyllas i Sverige. Sedan 1982 har Sverige en Vinakademi. Den består av 18 ledamöter, som sig bör, med medlemmar som representerar skilda delar av svenskt samhällsliv. Akademiens syfte är att vara vinets röst i Sverige och därmed främja kvalitetsviner och bättre dryckesvanor.

Vinets Dag-logo

Sverige har fått en Vinets Dag – som kanske kan bli lika populär som Kanelbullens Dag.

Som ett led i detta har man i år proklamerat den 22 januari som Vinets Dag. Dagen är vald eftersom det är St Vincents dag – vinets skyddshelgon. Målsättningen är att lyfta svensk vinkultur med mottot att dricka mindre – men bättre, förklarar en av initiativtagarna, dryckeslektorn Mischa Billing.

Vinakademien ska tillsammans med munskänkar, vinskribenter, sommelierer och vinimportörer på olika sätt manifestera vinet som en njutning och uppmärksamma dess roll i måltiden.

Dagen uppmärksammades bland annat på restauranger och det hölls även vinprovningstävlingar.

Här kan du läsa mera.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.