Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Hur mycket mediokert rosévin finns det? Nyligen var jag på Systembolaget och provade alla roséviner i det ordinarie sortimentet. Det finns 69 olika flaskor – varav en del är samma vin fast i olika förpackningar och flaskor. Till dessa flaskor och lådor kommer snart flera olika lanseringar av roséer som bara finns tillfälligt. Dessutom tillkommer beställningssortimentet där fler roséviner än någonsin väntar på att du ska köpa dem.

Rosévin finns i alla färger från blekt laxrosa till ljusrött på gränsen till ett blekt rödvin.

Jag är den förste att propagera för roséviner som ett mycket användbart vin till sommarmat. Det är ju ingen tillfällighet att det i Provence produceras några av de bästa buteljerna.

Men tyvärr – generellt sett är det en trist samling viner i det ordinarie sortimentet. Några är under all kritik. Men den stora massan bjuder på något som jag beskrev som ”enkel röd frukt med lite kryddig smak och viss syra”. Det var allt.

En av de bästa buteljerna i det digra sortimentet av roséer är Minuty från Provence. Den finns nu i tre storlekar: 375 ml, 750 ml och 1500 ml.

Av de 69 buteljerna i det ordinarie sortimentet gav jag högre betyg till sexton sorter. Bland dem fanns inga boxar. Det blir rapporter om det bästa i SvD nu i maj och juni – så håll ögonen öppna.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.