Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Decemberbesök i Paris 3. Vinvärldens mest omhuldade kelgris är Bourgogneproducenten Domaine Romanée-Conti – bland vinfolk bara kallad DRC. De har lyckats skapa en status av att de gör det bästa vinet som är möjligt att framställa (åtminstone av druvan Pinot Noir). Personligen kan jag påstå att de är en fantastisk upplevelse att en gång livet få prova dessa viner. Men smakar det så kostar det.

Dyra viner: fr v DRC Richebourg 2005 = 2 500 euro, DRC Romanée-St Vivant 2005 = 1 800 euro, DRC La Tâche 2005 = 3 990 euro.

Hos vinhandeln Nicolas i Paris hittade jag några flaskor i ett ställ. Och det var ett nöje att bara titta på dem – även om prisnivån är fjärran från vad min plånbok klarar. Men vinerna är å andra sidan en bra investering – de tycks alltid stiga i pris. Var du en av dem som kom över några flaskor från Systembolaget i maj så lär du inte förlora på affären om du vill sälja dem.

Hos Nicolas kostade en 2005 DRC Richebourg 2 500 euro (cirka 21 500 kr) – i maj var priset 15 500 kr på Systembolaget. Paradvinet är annars DRC Romanée Conti. En flaska från 2009 kostade 29 500 kr på Systembolaget i maj. Många har redan sålt dessa flaskor med stor förtjänst.

Berömda St-Emilionviner: Ch. Ausone 2004 = 890 euro, Ch. Ausone 2000 = 3 100 euro, Ch. Cheval Blanc 2009 = 1 620 euro, Ch. Cheval Blanc 2005 = 1 150 euro.

Två andra vinhus som ofta ligger i topp bland vinsamlarna är slotten Ausone och Cheval Blanc från St-Emilion i Bordeaux. Men där kan du komma undan med 10 000 kr per flaska om du väljer en lite mindre attraktiv årgång.

Dags att fylla upp vinkällaren?

 

Om Vinbloggen



Välkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.