Mikael Mölstad
Den nya guiden White Guide Junior har just haft premiär. Som en av grundarna till White Guide var jag extra stolt igår. När White Guide Junior presenterades på en gala på Norra Latin i Stockholm stod glädjen högt i tak.
Det är sällan alla dessa entusiastiska och duktiga människor ute på våra skolkök får stå i rampljuset. Nu hände det och det jublades och applåderades när pristagarna i olika kategorier ropades upp. För första gången någonsin belönas helheten – näringen, maten, måltidsmiljön och det pedagogiska samarbetet och allt annat som bidrar till en lyckad skolmåltid.
När alla vinnarna fick komma upp på scenen var det många som kände sig extra stolta över att bli belönade för sitt arbete.
Nu får många ett bevis att de lönar sig att satsa på en upplevelse av skolmaten. Pristagarna visar att det går att göra mer än att bara utspisa eleverna enligt det enklaste formuläret – trots att de jobbar med samma snåla budget. Det handlar bara om engagemang och en gnutta kreativitet. Och att se lösningar istället för problem.
Här är alla vinnarna:
Årets Skolrestaurang: Brottkärrsskolan, Göteborg
Årets Skolkock: Vibeke Frisk, Rösjöskolan, Täby
Årets Kostchef: Anita Broddesson, Klippan
Årets Skolmatskommun: Göteborg
Årets Gastronomiska Rektor: Maria Westerlund, Atheneskolan, Visby
Svinnpriset: Bjurhovdaskolan, Västerås