Mikael Mölstad
Jag saknar de klassiska dryckerna till mina tapas. Tapaskulturen sprider sig inte bara i Spanien utan över hela Europa. Under alla år som jag besökt olika tapasbarer har jag önskat att dricka det som jag tycker är den klassiska drycken: finosherry eller manzanilla. Speciellt som jag gillar de små inlagda fiskarna som kallas boquerones. Det är dock alltmer sällan som det erbjuds sherry. I några fall har de lyckats leta upp någon flaska. Men nu senast i Barcelona förekom det flera gånger att det inte ens hade någon sherry.
På ett tapasställe i Barcelona serverades det nästan bara halvtorr rosécava. Originellt.
Nu dricks det mycket öl. Eller så beställer man alla möjliga typer av vita och röda viner. Till en del beror det på att tapas har blivit så mycket mer än de inlagda eller friterade godsakerna som var rådande förr: oliver, kronärtskocksbitar, croquetas eller de nämnda fiskarna. Och naturligtvis ibericoskinka. Nu kan det vara mer mättande portioner med fisk eller kött.
Men jag ska inte klaga. Nästan allt är fantastiskt gott. Både mat och dryck.