Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Tillbaka till antiken. Alla vinintresserade känner säkert till att amforor var grekernas och romarnas vintunnor. Det var i dessa man transporterade och förvarade viner på den tiden.

Mindre känt är att man också jäste sina viner i amforor. Dessa amforor var betydligt större, de rymde upp mot 2 000 liter, och var nedgrävda i marken. I Georgien har man fortsatt den tradition ända in i våra dagar. Men nu sprider sig denna teknik.

Kroatien_amforor-i mark

Detta är allt som syns av amfororna som ligger nedgrävda i marken.

Under en resa i Kroatien besökte jag vinproducenten Kabola. De satsar nu på naturviner helt och hållet jästa i amforor som de importerat från just Georgien.

Kroatien_amfora

Så här ser amfororna ut – dock är detta en mindre variant av de som ligger nedgrävda.

Jag har ännu inte provat resultatet men en sak är klar: det finns få andra viner som produceras utan så lite påverkan av människan.

Jag ser fram emot dagen då vinerna är klara att avsmakas.

Här kan du läsa om Kabola – om du är lite hemma i kroatiska.

 

Om Vinbloggen



Välkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.