Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Valet av ekfat kan påverka vinet egenskaper. Just nu pågår ett spännande projekt i Sverige. Det är Örebro Universitet som tillsammans med Sveriges ende tunnbindarmästare, Johan Thorslund, ska forska kring svenska ekfat för vinlagring.

Sveriges ende tunnbindarmästare, Johan Thorslund, ska ta reda på om svenska ekfat är bättre än franska och amerikanska.

Till projektet har man också knutit vår kände vinmakare Lars Torstenson. I projektet ingår nu hela nitton olika hundralitersfat av svensk, fransk och amerikansk ek. Lars Torstenson har nu tagit fram ett referensvin som ska testas i alla fat.

Faten har rostats olika mycket inuti – precis som det görs ute på de stora vinhusen. Nu har vinet legat sex månader på de nitton tunnorna och jag fick förra veckan testa ett antal fatprov.

Ett konstaterande är att de smakar olika beroende på ursprung av eken. Men huruvida den svenska eken var avgjort bättre var svårt att avgöra. Men genom tekniska analyser ska man nu åtminstone får reda på vilken skillnad som uppstår i olika fat.

Jag ser fram emot fortsättningen.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.