Mikael Mölstad
Året avslutas utan överraskningar. För mig som gillar ständiga utmaningar och överraskningar – åtminstone vad gäller mat och vin – så är jul och nyår en tid av det förväntade. Om julen bjuder på traditionell svensk bondemat så är nyåret mer av klassisk lyx. Som hos de flesta svenskar (och även de flesta andra européer).
De åren vi firar nyår i Sverige blir det i stort sett samma meny – trots att vi är bortbjudna. Så här kommer det att bli, vad jag vet just nu:
Apero: Snittar med anklever. Dryck: champagne.
Förrätt: Halv hummer med aioli. Dryck: Fransk chablis och tysk riesling.
Huvudrätt: Ankbröst med hasselbackspotatis. Dryck: Bra röd bordeaux och bourgogne.
Efterrätt: Crème brûlée. Dryck: Söt sauternes eller tysk TBA (trockenbeerenauslese).
Efter denna gedigna uppställning är det bubbelvatten och champagne som gäller vid 12-slaget. Till tonerna av Abba: Happy New Year.
I helgen ska jag frekventera vinkällaren för att bestämma dryckerna mer i detalj. Det ska bli ett sant nöje.
Av förklarliga skäl har jag inga bilder på årets nyårsmeny. Inte ens dryckerna då jag inte valt ut dem i detalj. Men fyrverkeri blir det garanterat – att titta på. Det är både billigare och enklare än att skjuta själv.