Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Världens gastronomiska fokus förändras hela tiden. I mitt jobb med mat, restauranger och vin är jag också djupt involverad i restaurangguiden White Guide. Då kan jag konstatera en sak: gastronomi på hög nivå har förändrats. Nu är det inte längre det klassiska eller nya köket från Frankrike som står i fokus.

Japan har skaffat sig ett världsrykte med sin rena, enkla matlagning med mycket råa fisksmaker. Skandinavien med sitt traditionella bondekök där gamla matlagningstekniker och närhämtade råvaror utvecklats till stor konst lockar också gastronomiälskare från hela världen.

Nu är också Sydamerika på gång – Brasilien har länge varit intressant. Men det land där gastronomi verkligen är en nationell stolthet är Peru. Om en vecka kommer en av världens hetaste kockar till Sverige: Gastón Acúrio. Han är en nationalidol i sitt hemland – inte bara för att ha skapat ett nytt kök ”la Cocina Novoandina” men också för att han driver kockskolor för unga peruaner.

Gastón Acúrio är en av världens mest spännande kockar idag.

Utan Gastón Acúrio hade inte ceviche blivit så populärt. Gastón Acúrio kommer hit med sju kockar för att delta i olika evenemang. På måndag 4 mars ska han ta emot White Guide Global Gastronomy Award 2013 av Prins Carl Philip.

Gastón Acúrio har skapat en trend med fantastiska ceviche-rätter.

Räkna med att peruansk gastronomi kommer att synas i Sverige framöver. Som en krydda i vår egen matkultur. Det finns mycket gemensamt med det vi gillar: fisk, skaldjur och syrlig smaksättning.

Unga peruanska kockelever i startgropen inför en gastronomisk framtid.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.