Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Frågan om hur länge man kan spara vin väcker åsikter. I min krönika förra fredagen skrev jag om hur länge man kan spara ett vin. Jag berättade också om att jag ofta får denna fråga. Av kommentarer och mejl att döma så är det många som funderar på detta. Ett i-landsproblem så gott som något.

Bland kommentarerna var det dock flera som inte förstod frågan. De ansåg att vinflaskor alltid är att betrakta som tomma efter öppnandet. Andra ansåg att vinflaskor kan man spara hur länge som helst – då de är av glas. Vilket ju är ett riktigt konstaterande. Men jag tror att även de förstod att jag med en vinflaska syftar på denna glasförpackning med sitt innehåll.

En typisk vakuumpump av känt märke. Det finns dock andra tillverkare.

På mejl har jag dock flera undrat varför jag inte nämnde vakuumpumpar. Detta är, för de som inte vet, en pump som suger ut luften ur flaskan och således skapar ett slags vakuum. Jag nämnde det inte därför att jag inte tror på det. Jag har testat många gånger – länge trodde jag det var en fantastisk uppfinning. Sedan upplevde jag det som att vinet oxiderar nästan lika snabbt. Och dessutom känns det som man suger ut alla aromer ur vinet också (vilket märks på doften). Jag har inga vetenskapliga bevis för detta. Men en lång erfarenhet säger att det går lika bra att ställa in flaska med en förslutning.

Andra nämner att man ska fylla på vinet i mindre flaskor. Det är säkert en god idé med reservationen att man då blandar in massa syre i vinet under upphällandet. Vilket inte är bra.

Det bästa systemet är annars en tung gas som man sprutar in i flaskan och som lägger sig som ett tätt lock över vinets yta.

I övrigt håller jag på mina idéer som jag presenterade i krönikan. Men var och en får bli lycklig på sin tro.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.