Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Helt absurt med all öl som transporteras fram och tillbaka. Min resa till Berlin gjordes via färjan mellan Trelleborg och Sassnitz. Som förväntat fanns en jättelik Border Shop i Sassnitz. En plåtlada packad med mestadels öl och sprit. I jämförelse med fyravåningsanläggningen i Puttgarden är detta bara en en bråkdel av ytan. Men ändå lastas det iväg hundratusentals liter öl härifrån till Sverige.

Sassnitz-ölpirror

Landgången till färjan från Sassnitz till Trelleborg. En typisk bild av all den öl som körs på säckakärror (som vi säger i Skåne) i retur till Sverige.

Det märkliga är att nästan all öl som finns i dessa dryckeslador kommer från Sverige. Och enligt bryggerierna i Sverige förs 99,9 procent av alla dessa burkar tillbaka till Sverige. Eftersom öl består mest av vatten kan man fundera på galenskapen med att förra miljontals liter vatten fram och tillbaka över gränsen. På vägen dit i containrar och på vägen i privatbilar. En helt onödig miljöbelastning.

Jag kan förstå de som gillar att tjäna pengar på billig öl. Och jag är medveten om skatteskillnaden. Men vansinnigt är det ändå.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.